arama

Fotokopi ve Ozalit Dükkanı Açmanın 6 Adımı

fotokopi ozalit
  • paylaş
  • paylaş
  • paylaş
  • paylaş
  • paylaş

Fotokopi ve ozalit dükkanı açmak için sahip olmanız gereken tüm ayrıntılara kolaylıkla erişmek için rehberimizdeki bilgileri kullanabilirsiniz. Rehberde yapmanız gerekenler adım adım yer almaktadır.

Niş sektörler arasında yer alan fotokopi sektöründe işletme kurmak son derece kolaydır. Kendi işinizi kurmak üzere harekete geçmek ile işletmeye müşteri kabulü yapmak arasında totalde 2 haftalık sürece ihtiyacınız var. Üstelik taşıdığı potansiyel göz önüne alındığında fotokopici dükkanı açmak için gerekli sermaye düzeyi son derece düşüktür.

Fotokopi sektöründe yaşanan rekabete ise değinmek gerekiyor. Sektörde son dönemde çok fazla işletme kurulmuş durumda. Bu nedenle rekabetin az olduğu ve potansiyelin yüksek olduğu bir alan bularak harekete geçmeniz önerilmektedir.

1. POTANSİYELİ YÜKSEK DÜKKAN BULMAK

fotokopici açmak

Fotokopi ve ozalit dükkanı açmanın en kritik noktası doğru yeri bulmaktır. Doğru yerde dükkan açmak işletmenizin hem kısa hem de uzun vadeli hedefleri için kritik öneme sahip konulardan biridir. Özellikle eğitim kurumlarına yakın olmak en çok dikkat etmeniz gereken noktalardan biridir. Eğitim kurumlarına uzak olarak kurulacak bir fotokopi dükkanının işletmeyi geliştirmek için reklam ve pazarlama konusunda çok ciddi bütçelere ihtiyacını olacağını belirtmek gerekir.

Potansiyeli en yüksek olan alanlar ise genellikle üniversite ve okullara yakın noktalardır. Ancak buralarda uzun yıllardır hizmet veren mevcut fotokopiciler bulunması durumunda dikkatli olmakta fayda var. Çünkü halihazırda müşteri memnuniyeti olan bir dükkandan müşteri almaya çalışmak zorlu bir süreçtir. Çok ciddi bir fiyat politikasına sahip olmanız gerekecektir. Elbette her halükarda bile öne geçmekte sorun yaşayabilirsiniz. Potansiyel çok yüksek düzeyde bulunmuyorsa; bu rekabete girmek çok ciddi bir potansiyel içermeyebilir.

2. DÜKKANI KURMAK

fotokopici açma

Doğru bir yerde bulunan dükkanın ardından işletmeyi kurmak gerekiyor. Bu tür dükkanlarda dekorasyon çok kıymetli bir unsur değildir. Onun yerine müşterinin ihtiyaçlarını net olarak karşılamaya özen göstermeniz önerilmektedir. Dükkanı kurmak için sahip olmanız gereken malzemeleri satın aldıktan sonra tabelanızı ve yönlendirme ürünlerinizi satın almanız yeterlidir.

Fotokopi dükkanlarında en çok ihtiyaç duyulan ürün elbette profesyonel bir fotokopi makinesidir. İlk etapta 1 adet alarak da yola koyulabilirsiniz; doğrudan 2 adet alarak da işletmenizi hizmete açabilirsiniz. Genellikle 2 adet fotokopi makinesi alarak hizmete koyulmak son derece daha kıymetli bir başlangıçtır.

Fotokopi dükkanlarında gerekli diğer malzemeler ise kağıt ve kartuştur. Diğer ihtiyaçları ise sermayeniz ölçüsünde kendiniz belirleyebilirsiniz. Bazı fotokopiciler kırtesiyeci gibi de faaliyet göstermektedir. Dolayısıyla belirli ölçülerde kırtasiye malzemelerini de bulundurmak kötü bir fikir değildir. İşletmenizin müşteri potansiyelini mutlaka artıracaktır. Ancak ana odak noktanızın kaliteli ve hızlı fotokopi çekmek olduğunu unutmamanız önerilir.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR: Az Sermayeli İş Fikirleri

3. RESMİ İŞLEMLERİ TAMAMLAMAK

fotokopici dükkanı

Fotokopi dükkanını açmak üzere tamamlamanız gereken resmi işlemler vardır. Bunları tamamlamadan işletmenizi faaliyete alamazsınız. Dolayısıyla resmi işlemleri alarak çalışma ruhsatı almanız gerekiyor.

Fotokopi dükkanını açtıktan sonra yapmanız gereken ilk süreç bir muhasebeci ile anlaşmaktır. Muhasebeci aracılığıyla vergi dairesi üzerinden bir vergi levhası almanız ve kayıt oluşturmanız gerekiyor. Bu süreç tamamlandıktan sonra da ilgili belgenizi de dahil ederek bağlı bulunduğunuz belediyeye gitmeniz gerekiyor.

Fotokopici açmak için gerekli belgeler:

  1. 2 adet fotoğraf (şirket işletmesi ise gerekli değildir)
  2. Nüfus Cüzdanı Fotokopisi ve İkametgâh Belgesi
  3. Adli Sicil Kaydı Belgesi
  4. Sosyal Güvenlik Kurumu’na kayıtlı olunduğuna dair herhangi bir belge
  5. İşletici Kimlik Bildirme Belgesi (Form-1) (fotokopi)
  6. Ustalık Belgesi (Matbaacılık) (fotokopi)
  7. İmza Sirküleri ve Ticaret Sicil Gazetesi (fotokopi) (şahıs işletmesi ise gerekli değildir)
  8. Vergi Levhası (fotokopi)
  9. Oda Faaliyet Belgesi ve Oda Sicil Tasdiknamesi (fotokopi)
  10. Tapu ve Yapı Kullanma İzin Belgesi (fotokopi)
  11. Kira Sözleşmesi (tapuda adı geçen mülk sahibi/sahipleri ile yapılmalıdır) (aslı ya da noter tasdikli sureti) (işyeri kiralık ise)
  12. Muvafakatname (en az 8 daireli apartmanlarda; apartman yönetim karar defterinde, kat maliklerinin imzalarının bulunduğu, ilgili karar
    sayfasının noter tasdikli sureti)
  13. Kapasite Raporu (Ticaret Odası ya da ilgili odadan)
  14.  İşyeri Krokisi (yetkili bir kişiye çizdirilmelidir, üzerinde uzunluk ölçüleri, m² toplamı, çizen kişinin kaşesi ve imzası bulunmalıdır)
  15. İtfaiye Uygunluk Raporu
  16. ASAT İşyeri Açma Ruhsatı Görüş Belgesi
  17. Güvenlik Kameraları ve Kayıt Sistemi bulunmalıdır (600 TVL IR LED dış mekan kamerası ya da 1080 HP HD dış mekan kamerası) (işyeri 60 m² ve üzerinde ise)

İNCELEYİN: Dükkan Açmak İçin Gerekli Belgeler

4. FOTOKOPİCİ AÇMANIN MALİYETİ

fotokopici dükkanı açmak

Fotokopici açmak için gerekli maliyet çok fazla değildir. Özellikle küçük bir dükkanda 2 fotokopi makinesi ile açılan işletmeleri kurmak mali açıdan büyük külfet getirmiyor. Ortalama olarak bir fotokopici açmanın maliyeti 220 bin lira düzeyinde bulunmaktadır. Söz konusu fotokopi makineleri ise bu tutarda en önemli gideri oluşturmaktadır. Son dönemde döviz kurundaki yükseliş nedeniyle bu makinelerin fiyatlarında da ciddi artış olduğunu belirtmekte yarar var.

5. FOTOKOPİCİ NE KADAR KAZANDIRIR

fotokopi (1)

Fotokopi – ozalit dükkanlarında kazanç potansiyeli dükkanın bulunduğu alan ile doğru orantılıdır. Yüksek potansiyel içeren bir alanda kurulmayan bir işletmenin para kazanma potansiyeli de düşük olacaktır. Genel olarak işi tam olarak geliştirmeden para kazanmaya başlamak da son derece zordur.

Ortalama olarak ülkemizdeki fotokopicilerin aylık geliri 20 ile 30 bin lira arasında değişiklik göstermektedir. Anadolu’da düşük potansiyel içeren alanlardaki fotokopiciler ise tüm giderlerinden sonra 10 bin lira civarında para kazanmaktadır.

6. İŞLETMEYİ GELİŞTİRMEK

fotokopi ozalit dükkanı

Fotokopi dükkanında para kazanmak için eğitim kurumlarına yakın olmanızdan bahsetmiştik. Eğer yakın seviyede bulunuyorsanız okuldaki eğitimcilere özel fiyatlandırma politikası gütmenizi öneriyoruz. Bu durumda doğrudan size gelerek fotokopi ihtiyaçlarını gidermeye çalışacaklardır. Ek olarak ilgili eğitimcilerin öğrenciler için bıraktığı not, ders ve soruların fotokopi kayıtlarını da bulundurmaya özen gösterin. Bu sayede öğrenciler de doğrudan sizi tercih edeceklerdir.

İşletmeyi geliştirmek için reklam fırsatları düşüktür. Ancak pazarlama çalışmaları yapmak üzere okul ve üniversite gibi eğitim kurumlarına yakın lokasyonlardaki billboardları kullanabilirsiniz. Diğer reklam fırsatları ise size ciddi bir katma değer oluşturmayabilir. Bu nedenle billboard dışındaki reklam seçeneklerini çok fazla tercih etmeniz önerilmiyor. İşletmenin iş hacmini artırmak için farklı okullardaki eğitimciler ile de görüşerek özel fiyatlandırma sunabilirsiniz. Bu sayede işinizi daha genele açabilir ve daha fazla para kazanma imkanına erişebilirsiniz.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR: Biraz Param Var Ne İş Yapabilirim?

  • Para Kazandıran Değişik ve Zekice 81 İş Fikirleri – Ne İş Yapabilirim? | Yeni İş Fikirleri 2023
    12 ay önce

    […] giriş yapmak isteyenler için el kitabı niteliğindeki rehbere Fotokopi Dükkanı açmak bağlantısından […]

    10
    yorum beğen