Bebek ve çocuk giyim mağazası açmak potansiyeli yüksek iş fikirleri arasında yer almaktadır. Giyim sektöründe karlılığın en yüksek olduğu sektörlerden biri de bebek giyimidir. Son dönemde çocuk giyim sektöründe de karlılık yükselişe geçmiştir.
Türkiye, 80 milyonu aşan nüfusu ile giyim sektörü için çok ciddi düzeyde potansiyel içermektedir. Avrupa ve Ortadoğu’nun tekstil ihracatçısı konumunda bulunan Türkiye’de giyim sektörü iç pazarda da ciddi kar marjları sağlamaktadır. Hemen hemen her lokasyonda bulunabilen küçük, orta ve büyük ölçekteki tekstil işletmeleri aracılığıyla, kolaylıkla toptan çocuk ve bebek giyim ürünlerini tedarik ederek giyim mağazanızda satışa sunabilirsiniz.
Bir bebek mağazası açarak, anne babaların ve aile üyelerinin küçükleri için ihtiyaç duyulan malzemeleri ve giysileri almalarına yardımcı olabilirsiniz. Çocuklardan hoşlanıyorsanız, bu çok tatmin edici ve aynı zamanda son derece kazançlı bir olabilir.
İÇİNDEKİLER
Bir bebek ve çocuk giyim mağazası açmak üzere harekete geçmeden önce başarılı bir iş planı hazırlayın. Doğru iş planı aracılığıyla kısa sürede daha başarılı bir iş kurulumu gerçekleştirebilirsiniz. İş planında işin ilk 1 yılı için nelerin yapılacağı, olası krizlere karşı çözümleri ve işin geliştirilmesi için yapacağınız tüm araştırmalardan elde ettiğiniz bilgileri net bir şekilde ekleyin.
Özellikle işletmenin kurulacağı dükkan ve işletme masraflarına yönelik detaylı bilgiler sağlayın.
Çocuk, bebek giyimine yönelik bir dükkan kurmak için ana yürüyüş yollarında bir dükkan bulmanız önerilir. Tercihen 60 metrekareden küçük olmaması bir avantajdır. Son dönemde çocuk ve bebek giyimine yönelik satış yapan mağazalar ise genellikle 2 katlı olarak hizmet veriyor. Eğer sermayeniz yeterli seviyede bulunuyorsa ve ciddi kiralara hazır olabileceğinize inanıyorsanız; tercih edilebilir.
Her halükarda bulacağınız dükkanın işlek bir noktada olması önemlidir. Zira, giyim sektörü perakendeciliğin en önemli işletmeleri arasında yer alıyor ve göz önünde bulunmanız gerekir.
Bir giyim mağazası açmak için ruhsat ve vergi levhası almanız gerekir. Aksi takdirde işletmenizi faaliyete alamazsınız. Vergi levhası almak için bir muhasebeci ile anlaşmanız mutlaka önerilir, zaten her ay vergi işlemlerinizi tamamlamak için ihtiyacınız olacak. Ruhsat almak için ise bağlı bulunduğunuz belediyeye gitmeniz gerekir.
Ruhsat almak için gerekli belgeler:
Son dönemde giyim mağazalarının dekorasyon ve tasarımına ciddi düzeyde para harcanmaya başlandı. Müşteriler de doğrudan daha ilgi çekici işletmelere yöneliyor. Eğer düşük gelir grubuna yönelik bir işletme kurmayı planlamıyorsanız mutlak suretle profesyonel olarak bir dekorasyona ihtiyacınız olacak. Raflar, reyonlar ve aydınlatma için doğrudan profesyonel bir elden yardım almanız önerilir.
Dekorasyon ve tasarım sürecini kendiniz kurgulamak istiyorsanız; dünyanın herhangi bir yerinde bulunan büyük mağazaların Instagram hesaplarına göz atarak ilham alabilirsiniz.
Dekorasyon sürecini planlarken mağazanız için güzel ve modern bir dükkan ismi seçmenizi de mutlaka öneririz.
Bebek-çocuk giyim mağazası açmak için gerekli olacak olan sermayeyi tamamlamadan işi kurmaya başlamanızı önermiyoruz. Bu kısa ve orta vadeli hedeflerinizde sorun yaşamanıza neden olabilir. Sermaye temin etmenin birbirinden farklı yolları bulunuyor. Bunlar arasında finansman kredileri, melek yatırımcılar ve ya harici ortaklar olabilir.
Bebek ve çocuklara yönelik giyim mağazası açmak isteyen bir girişimci ve yatırımcı olarak, dikkat etmeniz gereken en önemli konulardan biri mağazanız için trend ve modaya uygun giyim ürünlerini getirmek ve satışa sunmaktır.
İş planında da belirlediğiniz gibi, öncelikli olarak hangi tür müşterilere hitap edeceğinizi göz önünde bulundurmanız gerekir. Örneğin yüksek gelir grubuna yönelik çalışacaksanız; daha marka ürünlere yönelmeniz gerekir. Bunu uzaktan yapmak yerine, doğrudan tedarikçilere giderek ürünleri yerinde kontrol etmeniz ve yüz yüze pazarlık yapmanız önemlidir.
Tedarikçileri bulmak için internet en büyük kaynağınız olacak.
Ürünleri satın alma aşamasında dikkat etmeniz gereken konulardan biri de, aynı ürün için çok ciddi toplu alım yapmak yerine farklı ürünler için azar azar alıp yapmaktır. Bu sayede hangi ürünlere ihtiyacınız olacağını daha iyi belirleme şansınız olacak. Böylelikle bir sonraki toplu ürün alımı sırasında o ürünlerden daha fazla alabilirsiniz.
Ailemizin küçük üyeleri için giyim mağazanıza sadık, güvenilir, müşteri odaklı, güleryüzlü ve hitabeti daha iyi seviyede olan personeller ile çalışmaya özen gösterin. Ayrıca ekibinize alacağınız personelin, kuracağınız olan iş için belirli bir tecrübeye sahip olması ciddi bir avantaj sağlayacaktır. Hatta bazı işletmelerde personeller genellikle işletme sahibi yönlendirir ve işletmenin iş hacmine doğrudan katkı sağlar.
Dükkan sahibi olarak bir insan kaynakları yöneticiniz olmayacak, kendi personelinizi en iyi şekilde sizin seçmeniz gerekir. Mutlaka bir sözleşme yapmayı ve burada tüm ayrıntıları net olarak belirtmeyi ihmal etmeyin. Ayrıca, işi kurarken İŞKUR‘a başvurarak; ilk 6 ay için personel masraflarınız için hibe ve teşvik alabileceğinizi de unutmayın.
Giyim mağazalarında genellikle 3-4 personel çalışmaktadır. Ancak butik tarzı işletmeleri 2 kişi ile de başarılı bir şekilde yönetebilirsiniz.
Dükkanı kurduktan sonra güzel bir açılış yapmanız gerekecek. Açılış için çok fazla para harcamayın ancak açılış yapmamanız da doğru değil. Açılışı yaparken çok fazla davetli bulmaya özen gösterin. Güzel bir müzik ve davetlilere dağıtılacak içecek-yiyecek bir şeyler de temin etmeniz önerilir.
Süreci başarılı bir şekilde tamamladıktan sonra asıl dikkat etmeniz gereken konulardan biri de reklam ve pazarlamadır. Sermayeniz el verdiği ölçüde bu süreci kapsamlı olarak ele almanız gerekir. Yerel bir dükkan olarak, yapmanız gereken reklam ve pazarlama çalışmalarının ana odak noktaları tamamı yerel olmak üzere;
ve bulunduğunuz bölgedeki insanların yoğun olarak beğendiği-takip ettiği sosyal medya hesapları ve internet siteleri olmalıdır. Bu konuda ek bilgilere Dükkan Açmak İsteyenler İçin En Önemli İpuçları adlı rehberimizden ulaşabilirsiniz.