arama

Akıllı Cep Telefonu Satış ve Tamir Dükkanı Açmak

  • paylaş
  • paylaş
  • paylaş
  • paylaş
  • paylaş

Akıllı cep telefonu satışı ve tamiri dükkanı açmak potansiyeli yüksek ve karlı iş fikirleri arasında yer almaktadır. Toplam nüfusun 82 milyon olduğu Türkiye’de yaklaşık 81 milyon mobil abone sayısının olması göz önünde bulundurulduğu zaman bir akıllı cep telefonu mağazası ve tamiri hizmeti vermek üzere işletme açmak değerlendirilmesi gereken iş fikirleri arasında bulunuyor.

Cep telefonları artık sadece ülkemizde değil dünya genelinde vazgeçilmezlerimiz arasında yer almaya başladı. Pek çoğumuz birkaç saat dahi cep telefonu olmadan dayanamayacağımızı düşünüyoruz. Durum bunu gösterirken, akıllı cep telefonlarına yönelik bir işletme açmak önü açık bir fikir. Akıllı cep telefonlarının hem satışını hem de tamirini yaparak iş hacminizi büyük ölçüde artırabilirsiniz. Elbette mağazanızda diğer cep telefonu aksesuarlarına da yer vermenizi öneririz.

Akıllı cep telefonu satışı ve aynı zamanda tamiri hizmeti veren bir işletme açmayı planlıyorsanız rehberimiz size yardımcı olabilir.

NASIL BAŞLANILIR?

telefon mağaza

Cep telefonu satış mağazası ve tamiri vermek üzere başlamanız gereken ilk adım; insanların kolay erişebileceği bir lokasyonda minimum 30-40 metrekare dükkan bulmaktan geçiyor. Doğru dükkanı bulduktan sonra işletmeyi kurmak düşündüğünüzden çok daha kolay bir süreçtir.

Mağazayı kuracağınız dükkanı bulduktan sonra resmi işlemleri tamamlamak üzere belediyeye giderek ruhsat almanız gerekecek. Ruhsat adımından önce de vergi levhası çıkartmak üzere bir muhasebeciye gitmeniz gerekiyor.

Akıllı Cep Telefonu Satış ve Tamir Dükkanı Açmak İçin Gerekli Belgeler

  • Başvuru formu (Belediyeden alınacak)
  • 2 adet vesikalık fotoğraf (şahıs ise)
  • Tapu fotokopisi
  • Kira sözleşmesi (kiracı olanlardan)
  • Esnaf ve Sanatkarlar Sicil Tasdiknamesi-Oda Kaydı
  • Yangın söndürme tüpü makbuzu (100 m²’ye 1 adet 6 kg’lık) (iş yeri faaliyetine, iş merkezi ve meskende olmasına göre “itfaiye raporu” istenebilir)
  • Oturma Raporu/İmar Affı Belgesi
  • Numarataj
  • Emlak-Çevre-Temizlik Vergisi/İlan reklam kaydı vb. sorgulama belgesi (Gelir biriminde onaylatılacak)
  • Telli naylon dosya

İlgili belgeler ile belediyeye başvurduktan sonra ortalama bin lira masraf ile işletmeniz için ruhsat alabilirsiniz. Ruhsat işlemini tamamlamadan önce işletmeyi kurmaya başlamanızı önermiyoruz.

Resmi işlemler tamamlandıktan sonra dükkan için dekorasyon ve dizayn adımına geçebilirsiniz. Dükkan için genellikle açık tonlara sahip bir boya ve mükemmel sayılabilecek bir aydınlatmaya ihtiyacınız olacak. Aydınlatma konusu çok önemli, bunun için ayrıca ek bir masraf yapmaktan kaçınmayın.

Rafları da şık bir şekilde seçmeniz ve tam olarak dükkana uygun bir şekilde montajını yapmanız gerekir. Ardından bir adet banko ile birlikte dükkanın en önemli gereksinimleri karşılanır.

ÜRÜN ALMAK

akıllı telefon

Cep telefonu satış mağazalarında en önemli süreçlerden bir tanesi elbette piyasadan daha uygun bir fiyat ile olacak şekilde cep telefonu ve cep telefonu aksesuarlarını toptan bir şekilde satın almanız gerekir. Ürün satın alma adımı için çok aceleci davranmayın. Piyasadaki tüm cep telefonu toptancılarından fiyat almaya özen gösterin. Karşılaştırın ve en uygun olanlarından ürün satın alımını gerçekleştirin. Ayrıca birçok toptancı senet karşılığında ileri tarihli ödeme almayı da kabul etmektedir. Sermayeniz sorunluysa, aklınızda mutlaka bulundurun.

Ürün satın alma sürecinde piyasada çok satılan cep telefonlarından daha fazla alabilirsiniz. Pahalı ve piyasası çok olmayan telefonlara karşı dikkatli olun; bir süre rafta durması durumunda piyasa değeri kendiliğinden düşebilir. Mutlaka raflarınızda olması gereken telefon modelleri ise;

  • Apple
  • Samsung
  • Huawei’dir

Her 3 modelin her yıl çok satılan yeni birkaç modeli çıkıyor. Mutlaka takip edin ve onları mağazanızın vitrininde bulundurun.  Müşterileri içeri çekecek olan ürünler, her 3 markanın amiral gemileridir.

Lakin, hiçbir zaman çok fazla toptan ürün çekmeyin. Her 3 markanın da sıklıkla yeni ürünleri çıktığı için bazı ürünleri 2-3 ay satamazsanız, fiyatları yarı yarıya oranında bile düşüş gösterebilir. Zamanla müşteri sayınız artış gösterirse daha fazla toptan ürün almak konusundaki fikrinizi değiştirebilirsiniz.

TAMİR HİZMETİ VERMEK

telefon tamir

Ülkemizdeki vergi politikası ve Türk Lirası’nın aşırı değersizleşmesi nedeniyle son yıllarda akıllı cep telefonlarının fiyatı astronomik rakamlara ulaşmıştır. Yurt dışında bir maaşın yarısı ile alınabilen bir cep telefonu için ülkemizde 10 maaş vermeniz gerekebiliyor. Bu durumda insanlar artık cep telefonlarını değiştirmek konusunda daha isteksiz. Bozuldukları veya kırıldıkları zaman tamir ediyorlar. Tamir hizmetlerine olan taleplerde artış var ve bu artışın önümüzdeki yıllarda da katlanması bekleniyor.

Eğer imkanınız varsa doğrudan tamir hizmetini vermek üzere bir eğitim programına katılın. Eğer imkanınız yoksa mutlaka tamir hizmeti verebilecek bir personel istihdam edin. İşletmenize çok büyük artı değer kazandıracağı gibi çok yüksek kar marjları ile ciddi paralar kazanmanızı sağlayacaktır.

Tamir hizmeti veren işletmelerin birçoğu zamanla akıllı cep telefonu satışından vazgeçmektedir. Çünkü işletmeler tamir hizmetini başarılı vermeleri durumunda çok ciddi paralr kazanıyor ve mağazacılığa önem vermeyi azaltıyor.

NE KADAR SERMAYE LAZIM?

sermaye para

Ortalama olarak küçük ölçekteki bir cep telefonu mağazasının dekorasyon ve dizaynı için 20 Bin TL, vitrindeki yaklaşık 50 akıllı cep telefonu için 200 bin lira ve tamir hizmetini sağlamak üzere kurduğu bölüm için ise 25 bin lira sermaye gereklidir. Tüm rakamlar neredeyse en düşük tutarlar olup; birçok cep telefonu satış mağazası bundan çok daha yüksek sermayeler ile kurulmaktadır. Cep telefonu fiyatları çok yükseldiği için sadece cep telefonu vitrininin maliyeti bazı durumlarda 500 bin liraya kadar ulaşabilmektedir.

KARLI BİR İŞ Mİ?

iş fikri

Cep telefonu satışları maalesef çok karlı bir iş değildir. Ortalama olarak 5 bin liraya satılan bir cep telefonunda tüm kar 100-150 lira gibi düşük bir rakamdır. Ancak cep telefonu mağazalarının zaten asıl gelir kalemi cep telefonu satışı değildir. Bu mağazalar bir cep telefonundan 100 lira kazanırken, ürünü satın alan müşteriye bir kapak, bir cam koruyucu ve bir powerbank satışı da yapar ve bu ürünlerden ise 300-400 lira kazanır.

Kısaca, cep telefonu mağazalarında asıl kar sağlayan ürün aksesuarlar ve tamir hizmetleridir. Akıllı cep telefonları sadece müşteriyi içeri çekmenin bir yoludur. Eğer vitrinde son model cep telefonlarınız yoksa; diğer aksesuarları da satma şansınız azalır.

Tamir hizmetleri ise bambaşka bir süreçtir. Yazılım sorunlarının neredeyse tümü yüzde 100 kardır ve diğer donanımsal sorunlarda da kar marjı yüzde 80 civarında bulunur. Ortalama 500 liraya değiştirilen bir ekranın maliyeti 100 lira civarında bulunur.

Cep telefonu satışı ve tamiri hizmeti vermek üzere aklınızdaki soruları aşağıdaki kısımdan uzmanlarımıza yöneltebilirsiniz.

  • Cihat
    2 yıl önce

    Öncelikle selamlar 26 yaşındayım ve bir cep telefonu tamir dükkanı açmak istiyorum ve çokta hevesim var tamir kursuna gitmelimiyim…

    14
    yorum beğen