arama

Senet Doldurma

Senet doldurma konusunda en iyi hazırlanmış adım adım rehber.
senet
  • paylaş
  • paylaş
  • paylaş
  • paylaş
  • paylaş

Senet doldurma konusunda kendini geliştirmeniz; ülkemizde sıklıkla yaşanan senet sorunları ile karşılaşmanızı büyük ölçüde engelleyebilir.

Ülkemizde girişimci ve yatırımcıların iş dünyasında sıklıkla karşılaştığı resmi evraklardan biri de senettir. En kısa haliyle senet, bir borcun alıcı ve satıcı arasında resmi bir evrağa dökülmesidir. Eğer bir senet hazırlama aşamasında bulunuyorsanız; en iyi şekilde senet doldurma konusunda bilgi sahibi olmanızı öneririz. Aksi durumda senetler üzerinde yapılan hatalar ile ciddi sorunlar ile karşı karşıya kalabilirsiniz.

Senet doldurma basit bir işlemdir. Hemen en yakın kırtasiyelerden birinden bir TL ücret karşılığında birkaç senet örneği alarak senet hazırlamak üzere birkaç deneme yapabilirsiniz. Senet doldurma işlemini sadece sizin için hazırladığımız bu rehber aracılığıyla öğrenebilirsiniz. Merak etmeyin çok basit!

SENET NEDİR?

senet

Senet kanunda düzenlendiği üzere en basit tabiri ile borcu gösteren ve sıkı şekil şartlarına sahip kıymetli bir evraktır. Senet ile senedi düzenleyen kişi, senet alacaklısı, senette belirtilen miktar kadar borç altına girer.

En basit tabiri ile senet sizin adınıza düzenlenmişse, senette yazdığı tutar kadar; senet alacaklısına borçlu olduğunuz anlamına gelir. Elbette bu senedin geçerli olması için doğru bir şekilde doldurulmuş ve imzalanmış olması gerekmektedir.

Senet herhangi bir kırtasiyeden 1 lira gibi bir ücretle satın alınabilmektedir.

SENET NASIL DOLDURULUR?

Adım adım bir senedin nasıl doldurulacağı ilişkin bilgiler. Senedi bu adımları izleyerek birkaç dakika içerisinde hazırlayabilirsiniz.

VADE

60gün

Senette yer alan Vade kısmı, senetin yazıldığı gün ile ödeme günü arasındaki farkın belirtilmesidir. Örneğin senetin yazıldığı tarih 1 Ocak 2019 ise ve ödeme günü ise 1 Mart 2019 olacaksa; Vade kısmına 60 gün yazılmalıdır.

ÖDEME GÜNÜ

1mart

Senette belirtilen tutarın ödeneceği son tarihtir. Bu kısım önemlidir ve net olarak üzerinde uzlaşılması gerekmektedir. Senet doldurma kısmının önemli bölümlerinden biridir.

TÜRK LİRASI

turk lirasi

Senette olarak belirtilen borç tutarı kısmı buraya yazılmaktadır. Ne kadar borcun olduğu kısmı buraya net olarak yazılacaktır. Buraya tutarı yazarken önünün ve arkasının kapatılmış olmasına özen gösterin. Bu sayede sonradan bu senet üzerinde bir oynanma yapılmasını engellemiş olursunuz.

KURUŞ

kuruş

Senetlerde genellikle bu kısım boş bırakılır. Örneğin borcunuz 100 lira 50 kuruş ise, 50 kuruş buraya yazılmalıdır. Türk Lirası hanesine kuruş yazılmaz.

NO

no

No kısmı bu senetten kaç tane bulunduğunu gösterir. Eğer yalnızca tek bir nüsha ise çizgi çekebilirsiniz.

BELİRTME EKİ

senedim

Seneti doldurduğunuz zaman senet size karşı yazılmışsa; senet metni içerisinde bulunan; “İş bu emre yazılı sened…” kısmına “Senedim” yazılacak. Eğer senedi birkaç kişi olarak üstleniyorsanız; “Senedimiz” yazmanız gerekir.

YAZILI TARİH

yazili tarih

Senet metni içerisinde yer alan “mukabilinde ….. tarihinde” kısmına yukarıda yer alan Ödeme Günü kısmındaki tarihi yazılı olarak yazmalısınız. Bu olası bir sorun karşısında sizi korur.

ÖDEME YAPILACAK KİŞİ

ayşe yılmaz

Yine senedin yazılı kısmında “Sayın” ile başlayan kısma, borcun ödenecek olan kişinin adı soyadı yazılacak. Örneğin Ayşe Yılmaz…

VEKALET

vekalet

Eğer borç Ayşe Yılmaz’a ödenecekse ancak Ayşe Yılmaz’a ulaşılmaması durumunda burada vekili belirtilir. Senedin yazılı kısmında “Emruhavale” ile başlayan kısımdır. Burada oğlu, babası, avukatı gibi belirtebilirsiniz. Eğer yoksa çizgi çekiniz.

YAZILI BORÇ

ellibin

Yukarıda borç olarak belirtilen tutarı yazılı olarak buraya yazacaksınız. Yine tutarın sağını ve solunu kapatmayı unutmayın.

KURUŞ

Kuruş olarak borç varsa yine yazılı olarak belirtilir.

ÖDEYECEĞİ…

Senette borç size aitse buraya “ödeyeceğim” yazılacak ancak birkaç kişinin borcu ise “ödeyeceğimiz” yazılacaktır.

SENEDİN NEDENİ

malen

Eğer senete konu olan borç bir mal alımı için yapılmışsa senette “Bedeli…. ahzolunmuştur” kısmında “Malen” yazılacaktır. Ancak eğer borç aldıysanız bu kısma “Nakten” yazmanız gerekir.

İHTİLAF

istanbul

Senette herhangi bir sorun olması durumunda yetkili olması gereken mahkeme belirtilir. Buraya genellikle senet hangi şehirde düzenleniyorsa o şehrin adı yazılır ve böylelikle o şehirdeki mahkemeler tayin edilmiş olur.

SENEDİN ALT PARAGRAFI

Senedin alt bölümü ise şöyle doldurulur;

  • İsim/Ünvan: Senedi dolduran kişinin adı veya ünvanı.
  • Ödeme Yeri: Ödemenin yapılacağı adres.
  • VD/TCNO: Vergi numarası veya TC Numarası yazılır.
  • Kefil: Varsa bir kefil belirtilir.
  • VD/TCNO: Kefilin vergi numarası veya TC numarası.
  • Düzenlenme tarihi: Senedin doldurulduğu tarih.
  • Düzenleme yeri: Senedin doldurulduğu adres.
  • İmza: Senedi dolduranın hanesi
  • İmza2: Senedi kabul edenlerin hanesi
  • İmza alt kısmı: Kefilin imzaladığı kısımdır.

VİDEO

Senet doldurma örneği oluşturmasından açısından senet doldurmayı kolaylıkla öğrenebilmek için videoyu izleyebilirsiniz;

Senet Ödenmezse Ne Olur?

Kanuni olarak senet borcunu ödemediği için hiç kimse hapse girmez. Aynı şekilde senet borcu ödenmediği için hiç kimse adli para cezasına da çarptırılamaz. Sadece senet borcu ödenmemesi durumunda icra emri çıkarılır ve borçlunun varsa mallarına devletçe el konulur.

Senedi Avukat ile Doldurmalı Mıyım?

Eğer tüm adımları iyi bir şekilde takip ederseniz; senet doldurmak için bir avukata ihtiyacınız yoktur. Senet doldurmak ve ayrıntıları öğrenmek çok kolaydır. Lakin, çok spesifik ayrıntılara ihtiyaç duyuyorsanız; bir avukattan yardım alabilirsiniz.

Senet Nasıl Geçersiz Olur?

Senedi doldururken dikkat etmeniz gereken hususlar var. Öncelikli olarak senedin eksiksiz doldurulması ve imzaların tam olarak atılması gerekir; aksi durumda senet geçersizdir. Buna ek olarak, düzenleme tarihi ödeme tarihinden önce olmalı, borçlunun adı soyadı kimliğinde yer aldığı gibi olmalı, para miktarının önüne ve arkasına # işareti koyulmalı,

Senet İcraya Nasıl Verilir?

Senet borçlusu senedi vaktinde ödememesi durumunda; senedi icraya vermek için size en yakın icra dairesine giderek senet için icra işlemi başlatabilirsiniz. Ardından icra dairesi senet için icra işlemini başlatacak ve bu bildirim borçluya tebliğ edilir. Borçlu kişinin bu tebliğe itiraz etmesi için 5 günü bulunur. Aksi durumda icra işlemi başlatılır.

  • İsmail Ayberk Gün
    4 yıl önce

    Güzel ve yararlı bir yazı, teşekkürler.

    32
    yorum beğen
  • Adem
    4 yıl önce

    Senetle ödeme almak gerçekten zor bir iş. Üstelik senet doldurmayı bilmiyorsanız bir çile haline gelebilir. Dolandırılmamak ve uğraşmamak için senet doldurmayı öğrenmek en iyisi. Çok güzel anlatılmış, teşekkürler1

    34
    yorum beğen
  • Erden
    4 yıl önce

    senet doldurmasını bilmeyenler için güzel bilgi

    33
    yorum beğen
  • Bondi
    3 yıl önce

    Benim işime yaradı çok sağolun

    20
    yorum beğen
  • Halil
    2 yıl önce

    Sonradan yazı miktar ve tarihle oynanma yapılmış ise geçerli olurmu senet

    15
    yorum beğen