arama

Parfüm Dükkanı Açmak: Bayilik, Sermaye ve Kar Marjı

parfum

Yüksek nakit akışı, hızlı kurulum ve düşük nakit ihtiyacı dolayısıyla potansiyeli yüksek iş fikirlerinden biri parfüm dükkanı açmaktır.

Hayata geçirilmesi en kolay iş fikirlerinden bir tanesi olan parfüm dükkanları, son dönemde en çok açılan işletmeler arasında yer alıyor. Özellikle bayilik fırsatlarının kolay erişilebilir olması nedeniyle parfümeri mağazalarına yönelik bir işletme kurmak hem düşük bir planlama hem de düşük sermaye ihtiyacı oluşturmaktadır.

Türkiye’de lüks kozmetik pazarının büyüklüğü yaklaşık 2 milyar liralık bir büyüklüğe ulaşmış durumda. Sektörün büyük bir kısmının ağırlığını ise parfümeri oluşturuyor. Her geçen gün büyüyen parfüm pazarında, yıllık aktif büyüklük 800 milyon liranın üzerine çıktı. Tüketicinin sağlık ve bakım sektörüne yönelik harcamalarını en çok arttığı ürün gruplarının başında yer alan parfüm, genç nüfustaki artış ve önemli pazarlama çalışmalarında elde edilen başarılar ile önümüzdeki yıllarda da aktif büyüklüğünü artıracak.

Parfüm dükkanı açarak sektöre giriş yapmayı planlıyorsanız, yapmanız gereken çalışmalar adım adım şöyle:

1. İŞ PLANI HAZIRLAYIN

Parfümeri dükkanını açmak kolay ve müşterisi her lokasyonda hazırdır; ancak bu durum bir plan oluşturmadan işe koyulmanızı gerektirecek bir durum değil. İşinizi asla ihmal etmeyin, ilk olarak bir iş planı hazırlayın.

Özellikle iş için gerekli sermaye, sizin bu iş için harcayabileceğiniz tutar, işi kurmanız gerekecek dükkanın özellikleri ve işi kurabileceğiniz olası dükkanlar, işi geliştirmek için gerekli ihtiyaçlarınız; reklam ve pazarlama çalışmaları ile işletmede çalışacak personeller konularına önceden karar vermeniz ve bir plan oluşturmanız önemlidir.

2. DÜKKAN BULUN

İşi kurmak için ilk olarak harekete geçeceğiniz adım bir dükkan bulmaktır. Parfüm dükkanları genellikle insanların ana yürüyüş caddelerinde bulunur. Hareketliliğin nispeten yüksek olduğu bir köşe dükkanı en iyi tercih olabilir. Çok büyük bir dükkana ihtiyacınız yok, tercihen 20 metrekare çoğu zaman yeterlidir. Bu durum size daha düşük kira ödeme şansı da sağlayacaktır.

Mümkün oldukça yürüyüş yollarında, ana caddelerde dükkan bulmaya özen gösterin.

3. RESMİ İŞLEMLERİ TAMAMLAYIN

Parfümeri dükkanları için de öncelikle bir çalışma ruhsatı ve vergi levhası almanız gerekecektir. Sonradan vergi işlemlerinizi de kontrol etmesi için önceden bir muhasebeci tutmanızı öneririz. Bu sayede işi kurmak için gerekli olan resmi adımlar için de destek sağlayacaktır.

Resmi işlemleri tamamlarken; belediyelerden ruhsat almanız gerekir.

Parfüm dükkanı açmak için gerekli belgeler:

  • Doldurulmuş Başvuru formu (Belediyeden temin edilecek)
  • Nüfus cüzdanı fotokopisi
  • İkametgah belgesi
  • Belediyeden tahsilât sevisinden borcu olmadığına dair yazı
  • Vergi levhasının fotokopisi. (Vergi dairesinden alınacak)
  • İşyerinin tapu fotokopisi.
  • İşyerine ait Yapı kullanma izni fotokopisi.

4. İŞLETMEYE KARAR VERİN

parfüm market

Parfümeri dükkanlarının kurmanın 2 ana yolu bulunmaktadır. İlki, kendi ürünlerinizi farklı farklı markalardan satarak, doğrudan markanız çatısı altında satış yapmak; ikincisi ise bir parfüm markasından bayilik alarak, doğrudan franchise çatısı altında satış yapmaktır.

Bu kararı verirken acele etmeyin, her iki seçeneğin artılarını ve eksiklerini mutlaka değerlendirin.

Öncelikli olarak, kendi markanız ile işe koyulmak, hem karınızın daha yüksek olmasını sağlar hem de dilediğiniz ürünlere ağırlık verme şansı sağlar. Ancak kendi markanız ile yola koyulurken, güçlü bir markanın sağladığı hızlı müşteri hacmine erişemezsiniz. Aynı zamanda franchise markasının sağladığı reklam ve pazarlama çalışmalarından –çoğu zaman ücretsiz– faydalanamazsınız. Ürünlerinizi kendiniz seçmeli ve sektör-moda değişimlerine hızlı ayak uyduramazsınız.

Yeni İş Fikirleri‘nin araştırmasına göre, parfümeri sektöründe bayilik alarak yola koyulmak çok daha iyi bir yatırıma başlama şansı sağlayacaktır. Bayilik için ödeyeceğiniz giriş bedeli ve reklam katılım payı; ortalama 3 aylık bir dönemde amorti edilme şansı sağlamaktadır.

5. İŞLETMEYİ KURUN (DEKORASYON VE ÜRÜN ALIMI)

Parfümeri dükkanını kurmak üzere yola koyulmak için ilk olarak dekorasyon sürecini doğru yönetmeniz önemlidir. Eğer bayilik almayacaksanız bu süreç tamamen sizin tercihleriniz ile gerçekleşecektir. Ancak bir bayilik alırsanız, bu durumda franchise sahipleri tarafından sağlanacak olan yönlendirme ile dekorasyon sürecini yöneteceksiniz.

İşletmeniz için bayilik süreci çok değerlidir. Doğru dekorasyon ile müşterilerinizi cezbetme fırsatına sahip olacaksınız. Dekorasyon için biraz para harcamaktan asla çekinmeyin. Eğer nereden başlayacağınızı bilmiyorsanız, mevcut parfümeri dükkanlarının Instagram sayfalarına göz atarak, işletmelerin dekorasyonundan ilham alabileceğinizi unutmayın.

Dükkanı kurarken, bayilik almadıysanız şık bir tabela ve şık bir dükkan ismi seçmeniz önemlidir.

İşletmenizi kurmanın son adımlarından biri de ürün alımı gerçekleştirmektir. Ürün alımını elbette franchise dışında hareket edecekseniz gerçekleştirmeniz gerekir. Franchise sürecinde zaten ürünleriniz bayilik veren firma tarafından düzenli olarak sağlanacaktır.

6. PERSONEL

Parfümeri dükkanlarında genellikle tek bir kişi çalışmaktadır. Ancak sabah çok erken ve akşam çok geç kapatılması üzerine açılacak olan işletmelerde 2 personel ihtiyacı doğacaktır. Mümkün mertebe insan ilişkileri çok iyi ve güler yüzlü bir personel bulmanız önemlidir. Bir personeli istihdam etmeden önce, birkaç saatlik denemeler oluşturmanız mutlaka önemlidir.

Birçok sektörde olduğu gibi parfümeri sektöründe de personel faktörü maksimum düzeyde bulunmaktadır.

7. REKLAM

parfum dukkani

Parfüm dükkanında iş hacmini artırmanın ana yollarından biri de reklam çalışmaları yapmaktır. İş hacminizi düzenli olarak artırmak için istikrarlı bir reklam çalışması yapılması önerilir.

Yerel bir işletme olarak, yerel medya kuruluşları tv, radyo, gazetelere yönelik düzenli reklamlar verilmesi önerilir. Ek olarak, bir internet sitesi ve tüm sosyal medya hesaplarınızı da kurmanızı; satış yapmanızı ve bu satışları da artırmak için çeşitli online reklamlar vermenizi mutlaka öneririz.

8. BAYİLİK

Türkiye’de parfüm sektöründe bayilik alabileceğiniz çok sayıda firma bulunuyor. Bu firmaların mevcut durumunu incelemek ve başvuru fırsatlarını değerlendirmek için Parfüm Bayiliği Veren Firmalar rehberini inceleyebilirsiniz.

Ne Kadar Sermaye Lazım?

Ortalama bir parfüm dükkanını açmak için bayiliksiz 80 bin lira, bayilikli ise 100 bin lira civarında sermaye ihtiyacınız bulunmaktadır. İşletmenizin 20 metrekareden büyük olması, sermaye talebini artıracaktır.

Ne Kadar Kazandırır?

Genel standart olarak parfüm dükkanlarında satılan tüm ürünlerde kar marjı yüzde 45'in üzerinde bulunuyor. Ortalama bir iş hacmi sağlayan bir işletmenin aylık net karı 8-10 bin lira civarında bulunuyor.

  • Parfüm Bayiliği Veren 16 Firma ile İşletmenizi Kurun | Yeni İş Fikirleri 2022
    2 yıl önce

    […] dükkanı açmak, sermaye ve karlılık gibi konular hakkındaki tüm incelikleri öğrenmek için Parfüm Dükkanı Açmak rehberine göz atmayı […]

    13
    yorum beğen