Elektrik malzemeleri satışı mağazası ya da halk arasında bilinen adı ile elektrikçi dükkanı açmak istiyorsanız; yapmanız gerekenlere ilişkin ayrıntılı bilgileri rehberimizde bulabilirsiniz.
Her konuta veya işletmeye çeşitli zamanlarda elektrik malzemeleri ihtiyacı bulunuyor. Ayrıca işletmelerde ve konutlarda zamanla elektrik arızaları yaşanmakta ve bu arızaların çoğu da elektrikçiler aracılığıyla giderilmektedir. Elektrik malzemeleri satışı ve elektrik arıza hizmeti veren işletmeler; ciddi bir potansiyel içeren işletmeler değilse bile; düzenli bir gelir kapısı elde etmek için düşük sermaye ile başlanabilecek iş fikirleri arasında yer almaktadır.
Sektör deneyimine sahip değilseniz bile bir elektrik malzemeleri satışı dükkanı açmak kolaydır. Bir dükkana, raflara ve malzemelere ihtiyacınız var. Elbette işin püf noktalarını aktaracağız ve işinizi geliştirmek için önemli ipuçları sağlayacağız.
Adımları birer birer takip ederek, kendi elektrik malzemeleri satışı işletmenizi birkaç gün içerisinde kurabilirsiniz.
İÇİNDEKİLER
Hangi işi kurduğunuzdan bağımsız olarak; işi hayata geçirmeye başlamadan önce bir iş planı hazırlamanız önerilir. Bir iş planı size, işi kurma ve geliştirme aşamasında eşsiz bir yol rehberi olacak.
Hemen elinize birkaç boş sayfa alarak, işin niteliğinden; nereye kurulacağına kadar aklınıza gelen tüm soruları yazın. Ardından her bir soruya net bir cevap sağlayın. İşletmede kim çalışacak, işletme için ne kadar aylık kira ödenmesi planlanıyor, işletmeyi neden kurmak istiyorsunuz…
Bir elektik malzemeleri satışı dükkanını açmak için spesifik olarak bir sertifikaya ihtiyacınız yok. Lakin, elektrik malzemeleri satışı dükkanlarında genellikle tamir hizmeti de verilmesi nedeniyle; hem iş yerinde hem de konutlardaki küçük elektrik sorunlarına müdahale edebilecek kadar kendinizi geliştirmeniz önemlidir.
Tamir hizmetini öğrenmek çok büyük bir problem oluşturmaz. Birkaç ay bir elektrik tamir hizmeti veren işletmede çalışabilirsiniz ya da Halk Eğitim Merkezleri‘nin kurs olanaklarını takip edebilirsiniz. Her halükarda, işletmenin karlılığını artırmak için tamir hizmeti vermeniz önerilir.
Genellikle bu işletmeler çok büyük değildir ve yüksek kiralık yerlerde bulunmaz. Orta seviyede bir yürüyüş yolunu tercih edebilirsiniz. Yaklaşık 40 metrekarelik bir dükkan da yeterli olacaktır.
Çok fazla kira ödemeyin ve dekorasyona çok fazla para harcamayın. Elektrik malzemelerinin çoğuna yönelik satışlar genellikle en yakın işletmeden giderildiği için rekabeti düşük bir lokasyonda bir dükkan bulmaktan fazlasına ihtiyacınız olmayacak. Elbette dükkanın erişilebilir olması avantaj sağlamaktadır.
Açmak istediğiniz elektrikçi dükkanı için belediyeye giderek mutlaka ruhsat almanız gerekir. Ruhsat işlemleri genellikle bin lira civarında masraf oluşturmakla beraber, birkaç gün içerisinde tamamlanmaktadır. Bağlı bulunduğunuz belediyeye giderek belgeleri teyit etmeniz önerilir. Bazı belediyelerde farklı prosedürler bulunabilmektedir.
Elektrik dükkanlarında bulunan ürünler bozulmadığı için toplu alım yapmaya çok uygundur. Toplu alım yaparak daha uygun fiyat alma şansınız da bulunmaktadır. Ülkemizde inşaat sektörü çok aktif olduğu için, kolaylıkla toplu ürün alımı yapabileceğiniz çok sayıda elektrik toptancısı bulabilirsiniz. Mutlaka birçok firmadan fiyat teklifi almanızı öneririz.
Bir depoya sahip değilseniz; toplu ürün alımı yapmak yerine; ihtiyaçlarınız ölçüde alım gerçekleştirin. Ayrıca yüksek toplu alımlar için ciddi sermayelere ihtiyacınız olması da açıktır.
Elektrik malzemeleri satışı yapan işletmelerin neredeyse tamamı birbirine benzer. Standart olarak raflar ve ürünlerin satışı için bir banko. Dekorasyona fazla para harcamanızı önermiyoruz. Bu işletmelerde müşteri önceliği dekorasyon değil; kaliteli ve ucuz ürün temini elde edebilmektir.
Dükkan için şık bir isim seçmeniz ve ışıklı-göze çarpan bir tabela yaptırmanız da mutlaka önerilir.
Ürünleri raflara yerleştirme sürecini planlı bir şekilde gerçekleştirin. Çok sayıda farklı malzemeler bulunması nedeniyle; aradığınız ürünleri kolaylıkla bulabilmeniz gerekir.
Elektrik malzemeleri satışı dükkanı açacak olan işletme sahiplerinin mutlaka tamir hizmetine odaklanması gerekir. Hem işletmede tamir hizmeti vermek hem de evlere ve iş yerlerine tamir hizmeti için gitmeniz mutlaka önerilir. Eğer bu konuda kendini geliştirme sorunu yaşıyorsanız; tamir hizmeti verebilecek bir personel istihdam etmeniz mutlaka önerilir. Elektrik malzemeleri satışında kar marjları fena seviyede değildir; ancak tamir hizmetleri aracılığıyla kar marjları çok yüksek seviyelere çıkartılabilmektedir.
Bazı durumlarda sadece bir şarteli kaldırdığınız için 100 TL alırsınız.
Bir elektrik satış malzemesi dükkanı açmak nispeten kolay bir süreçtir. Ciddi sertifikalara ve planlamaya çoğu zaman ihtiyaç yoktur. Dileyen her girişimci ve yatırımcı birkaç gün içerisinde işletmesini kurabilir. Genellikle “zorunlu” olan bir ürün gamını içeren bu işletmelerin müşterisi hazırdır ancak her işletme önemli cirolar elde etme konusunda büyük sıkıntılar ile karşı karşıya kalabilmektedir. Aksi durumda, sıradan bir iş fikrine dönüşüp, işletme sahiplerine ciddi bir büyüme fırsatı sağlamamaktadır. Bunun önüne geçmek için mutlaka pazarlama ve reklam çalışmalarına odaklanmak gerekiyor.
Bir yerel işletme olan elektrikçiler için yerel düzeydeki gazete, tv ve radyolara yönelik reklam fırsatları değerlendirilmelidir. Ek olarak şehrin önemli birkaç noktasındaki billbordlara reklam verilebilir. Son olarak, işletmenizin bir broşürünü bastırmanız ve civardaki tüm ev ve iş yerlerine bırakmanız şiddetle önerilir.
Bir elektrik satış mağazası açmanın birkaç farklı “boyutu” bulunuyor. Bazı profesyonel elektrik ürünleri mağazalarını kurmak için 500 bin liralık ürüne ihtiyaç duyulur. Ancak ülkemizde, standart olarak bir elektrikçi dükkanı açmak için 80 bin liralık ürün alımı yeterlidir. Dükkanın diğer ihtiyaçları ve dekoru için de 20 bin liralık ek sermayeye ihtiyacınız olacak. Güzel bir pazarlama çalışması ile birlikte işletmenizi 100 bin lira civarında rahatlıkla kurabilirsiniz.
Elektrik ürünlerini satan mağazaların büyük kısmında; standart olarak çok satılan priz, kablo, ampül ve benzeri ürünlerde kar marjları yüzde 30-40 seviyesinde bulunuyor. Diğer yan ürünlerde ise kar marjları yüzde 60‘a kadar ulaşabilmektedir.
Sıklıkla belirttiğimiz üzere, bu işletmelerde asıl para kazandıran konu tamir hizmetleridir. Tamir hizmetlerine çoğu zaman tek gider mesaidir.
Ortalama bir iş yapan elektrik malzemeleri satışı mağazasının aylık geliri 6-7 bin lira seviyesinde bulunur. Tamir hizmetine odaklanan işletmelerde ise gelir 10 bin liranın üzerine çok rahat bir şekilde çıkabilmektedir.