Sosyolog nasıl olunur şeklinde soru için ilk verilecek cevap; toplumun dinamikleri, bireyler arasındaki ilişkiyi ve sosyal kurumları anlayarak olmaktadır. Sosyologlar, insan toplulukları üzerinde toplumların yapısını bilimsel yöntemlerle inceleyen kişilerdir.
Sosyolog olarak çalışabilmek için ilk olarak Türkiye’de bir üniversiteden sosyoloji bölümünden lisans mezunu olmak gerekmektedir. 4 yıllık eğitimin ardından öğrenciler temel sosyolojik teoriler, istatistik, psikoloji, antropoloji, araştırma yöntemleri, tarih ve ekonomi gibi disiplinler konusunda eğitim almış olur.
Bunun beraberinde almış olduğunuz eğitim ile birlikte; sosyolojik kuramlar, sosyal yapı, sınıf, kültür, toplumsal cinsiyet, saha çalışmaları, araştırma yöntemleri, şehirleşme, toplumsal değişim, modernleşme, aile, din, medya, devlet ve eğitim gibi sosyal kurumlar başladı altında toplanır.
Sosyologlar aşağıda belirtilen başlıklar altında çalışmalar yapabilir:
İÇİNDEKİLER
Sosyologlar nasıl çalışır sorusuna verilecek bir diğer cevap ise saha çalışmaları ve gözlemler üzerinedir. Toplumsal olayları yerinde incelemek üzere görev alan sosyologlar, saha çalışmalarını yürütmektedir.
Sosyolog nasıl
Köylerdeki sosyal yapının çözümlenmesi adına gözlem ve anket gibi yöntemlerle analiz etmeye başlarlar. Bunun için nitel ve nicel veri toplama teknikleri kullanmaktadırlar.
Sosyologlar, devlet kurumları ve STK’lar için toplumsal analiz yapma konusunda da hizmet verebilmektedir.
Göç, aile, gençlik ve işsizlik gibi sosyal sorunlar konusunda sosyologların sunduğu çözüm önerileri dikkate alınmaktadır. Bu sebeple kamu politikaları bilimsel veriler dahilinde yön verilmektedir.
Üniversiteler için çalışmakta olan sosyologlar, toplumsal yapılara ilişkin teorik ve ampirik olmak üzere farklı araştırma türlerine incelemektedirler.
Onların yapmış olduğu bu araştırmalar genellikle makale, rapor veya kitap olarak yayınlanmaktadır. Sosyoloji kongrelerinde son olarak da akademik anlamda katkıda vermektedir.
Sosyologlar, okul veya gençlik merkezleri için toplumsal anlamda eğitim verebilmektedirler. Eğitim konuları genel olarak kültürel çeşitlilik, toplumsal cinsiyet eşitliği ve akran zorbalığı üzerine olmaktadır.
Bu konulardan özellikle seçilmesinin sebebi ise farkındalık yaratabilmek adınadır. Bu çalışmaların adı da farkındalık çalışmalarıdır.
Sosyologlar, büyük şirketler ve medya kuruluşlarının hedef kitlelerini daha iyi anlama ve tanıma adına destek çalışmalarında bulunabilmektedir.
Sosyologların kurumsal danışmanlık ve raporlama olmak üzere çalışmaları ise tüketici davranışları, toplumsal algılar ve kültürel eğilimler üzerine raporlar şeklindedir.
Sosyolog nasıl çalışmalar yürütür sorusuna verilecek cevap ise oldukça geniş bir yelpazede ele almanın mümkün olduğunu söyleyebiliriz. Bu çalışmaların en başında toplumun farklı yönlerini analiz etmek yer almaktadır.
Ayrıca mevcut sorunları anlamak ve bu sorunlar üzerine çözüm önerileri geliştirmek de sosyologların görev tanımları içerisindedir. Sosyolog olmak, yalnızca sosyoloji bölümünden mezun olarak diploma almayı gerektirmemektedir.
Bu mesleği yapmak isteyen kişinin aynı zamanda analitik düşünce yeteneği, toplumsal olayları duyarlılık, gözlem gücü ve merak gibi kişisel özellikleri de olması gerekmektedir.
Sosyolog nasıl
Psikolog olarak çalışabilmek için;
Sosyologlar, kamu ve özel sektör olmak üzere farklı alanlarda iş imkanı bulabilirler. Başlıca çalışabilecekleri kurumlar; belediyeler ve yerel yönetimler, Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı, Türkiye İstatistik Kurumu gibi resmi araştırma kurumları, üniversiteler ve araştırma enstitüleri, sivil toplum kuruluşları, özel şirketlerin insan kaynakları ve pazarlama departmanları, medya kuruluşları ve reklam ajansları şeklindedir.
Sosyologlar eğitime erişimdeki fırsat eşitsizliklerini belgeledikleri için yalnızca gözlemleyen değil, aynı zamanda topluma yön veren uzman olma özelliğindedir.