Siyasal bilimci olmak, toplumsal ve küresel düzeyde önemli bir rol oynayan mesleklerden birisidir. Birey ve toplumların kaderini doğrudan etkileyen temel alanlardan birisi olması sebebiyle önem kazanmıştır.
Siyasal bilimciler bir tek akademik alanlarda değil, toplumsal ve küresel konularda da ön plana çıkmaktadırlar. Bu sebeple sizler de kamu politikalarının nasıl şekillendiğini öğrenmek, politik süreçleri analiz etmek ve topluma anlamak adına siyasal bilim alanını tercih edebilirsiniz.
Bu yazı içerisinde sizlere siyasal bilimci olmak için gerekenlerin neler olduğunu söyleyeceğiz. İlk olarak siyasal bilimciler, devlet yapılarını siyasal teorileri, kamu politikalarını, politik kurumları siyasal davranış konularını ve uluslararası ilişkileri inceleyen kişilerdir.
Siyasal bilimci olmak
Bu anlamda akademik ve analitik yeteneklere sahip olmak son derece önemlidir. Bu alanda uzman olan kişiler toplumsal olayları politik anlamda yorumlama ve çözüm önerileri sunma konusunda önemli bir role sahiptiler. Bu alanda kariyer planı sürdürebilmek için sahip olunması gereken nitelikler ise şöyledir:
İÇİNDEKİLER
Siyasal bilimci olmak için üniversitelerin siyaset bilimi, uluslararası ilişkiler veya siyaset bilimi ve kamu yönetimi bölümlerinden lisans mezunu olmak gerekmektedir. Eğer akademik anlamda bir plan yapılacak ise yüksek lisans ve doktora programlarıyla uzmanlaşmak gerekmektedir.
Süreç içerisinde kamu politikası analizi, uluslararası ilişkiler, siyasi felsefe ve siyasal teoriler üzerine alt alanlara uzmanlaşmak gerekmektedir.
Başta İngilizce olmak üzere, bir yabancı dilde uzmanlaşmak gerekmektedir. Bu sayede akademik kaynaklara erişimde kolay olacaktır. Yabancı dil bilmek, yurt dışı akademik programlara katılma ve uluslararası kuruluşlarda rol oynama konusunda önemli avantajlar sağlayacaktır.
Verileri analiz etme, kamuoyu araştırmalarını yorumlama, anket ve grafik okuma gibi konularda gerekli olan temel becerilere sahip olmak gerekmektedir.
Bunun yanı sıra olaylara çok boyutlu yaklaşma kabiliyeti ve eleştirel düşünme yeteneğine sahip olmak da önemli alanlarda ön plana çıkaracak özelliklerdendir.
Siyasal bilim alanında çalışmayı planlayan kişilerin rapor, analiz yazıları, makale ve tez yazmaları gerekmektedir. Bu sebeple kendinizi yazılı ifade etme yeteneğine sahip olmanız gerekmektedir.
Üniversite, kamu kuruluşları ve medya gibi platformlarda sunum yapma ve konuşma becerilerine sahip olmanız gerekir. Bu sebeple etkili iletişim becerileri de tam da bu anlamda ön plana çıkar.
Uluslararası krizler, seçimler ve günlük siyasi gelişmeler gibi toplum içinde ön plana çıkacak olayları takip etmeniz gerekir. Dolayısıyla sahip olduğunuz bilgi birikimi ile yapacağınız analizler ve değerlendirmelerde güncel olacaktır.
Siyasal bilimci olmak, bir tek bilgi edinmek değil, aynı zamanda edinilen bilgileri toplum yararına kullanmayı gerektirmektedir. Dolayısıyla toplumsal değişim ve analiz yapmayı isteyen kişiler için siyaset bilimi alanı oldukça iyi bir bilim dalı olarak görülebilir.
Siyasal bilimci olmak
Ancak bu meslekte varlığınızı sürdürebilmek istiyorsanız bunun için sürekli öğrenme arzusuna sahip olmalı ve disiplini korumanız gerekmektedir. Sizlere bu mesleğin sağlayacağı fırsatlardan ilki; toplumların işleyiş biçimlerini, kamu politikalarının oluşma safhalarını ve bireylerin neden belli siyasi tercihler yaptığını anlamanızı sağlamaktadır.
Bu sayede analiz yeteneğiniz gelişmiş olur hem de toplumsal sorunlara karşı çözüm önerilebilecek hale gelirsiniz. Siyasal bilim kendi içerisinde ekonomi ve sosyoloji ve felsefe gibi pek çok farklı disipline içermektedir.
Bu da çoklu düşünce yapısı kazandırmaktadır. Aynı zamanda demokratik sürecin işleyişine dair bilgi edinmeniz mümkün olduğu için toplumsal sorunlara da karşı duyarlı çözümler üretebilirsiniz.