Halı dükkanı açmak, büyük şehirlerde ya da gelişmekte olan bölgelerde iyi bir iş fikri olarak görülmektedir. Girişimciler için halılar ev dekorasyonunun vazgeçilmez parçaları olarak görülmektedir.
Estetik görünüme sahip olmalarının yanı sıra işlevsellik özellikleriyle de dikkat çekmektedir. Bu bağlamda birbirinden farklı özelliğe ve modele sahip olan ürünler, farklı kullanıcılarıyla buluşmaktadır.
Halı dükkanı açmak
Bu alanda bir dükkan açmak isteyen kişilerin bilmesi gereken birtakım adımlar bulunmaktadır. Bunun için belli maliyetleri ve yasal prosedürleri olduğunu unutmamanız gerekir. Sizler için bu yazı içerisinde halı dükkanı açmak için gerekli olan maliyet kalemlerinin listeledik.
İÇİNDEKİLER
Özellikle büyük şehirlerde ve merkezi bir lokasyonda dükkan tutmayı planlıyorsanız aylık kirada bu bağlamda artış gösterecektir. Ortalama 20.000 TL ile 50.000 TL arasında değişiklik gösterdiğini söyleyebiliriz. Genel olarak 2 ya da 3 kira bedeli olmak üzere kiracılardan depozito talep edilmektedir.
Dükkanınızı açacağınız esnada ilk etapta 100 ila 150 parça halı almanız gerekmektedir. Halılar kendi türlerine göre fiyatlandırması listelenen ürünlerdendir.
Bunun için makine halısı, el dokuma, yün ve akrilik olmak üzere fiyatları değişkenlik gösterecektir. Ortalama yapacağınız stok için 400 bin TL ile 800 bin TL arasında bir bütçe ayırmanız gerektiğini söyleyebiliriz.
Dükkanınızın yoğunluğuna göre yanınızda bir ya da iki satış elemanı çalıştırmanız gerekir. Aylık maaş ve SGK masrafları ise her bir personel için yaklaşık 25.000 TL ve üzerini bulabilmektedir.
Müşterilerinizin dükkanınıza rahat dolaşabilmesi ve ürünlerinizi rahatça görebilmesi için tadilat ve dekorasyon için belli bir bütçe ayırmanız gerekir. Halı dükkanınız geniş bir alana sahip olmalı ve oldukça ferah görünmelidir.
Aydınlık bir ortam yaratabilmek adına boya, vitrin düzenlemesi gibi ürünler için yapacağınız masraflar ise 80 bin TL ile 150 bin TL arasında değişiklik gösterecektir.
Dükkanınızı açacağınız esnada tanıtım giderleri için de bir bütçe ayırmanız gerekecektir. Sosyal medya reklamları, broşür dağıtımı ve kampanyalar için ortalama 15.000 TL ile 30.000 TL arasında bütçe ayırmanız iyi bir planlama olacaktır.
POS cihazı ve kasiyer sistemi için 10.000 TL ile 20.000 TL arasında bir gider maliyete çıkmaktadır.
Halı dükkanı açmak, doğru lokasyon, kaliteli ürün skalası ve etkili pazarlama ile yüksek kar getirecek bir iş olarak bilinir. Halı dükkanı açma konusunda ciddi bir sermaye yatırmanız gerekir.
Bu esnada yasal süreçlerin de dikkatlice yürütülmesi gerekecektir. Güçlü bir stok planlaması yaparak, gerekli belgeleri eksiksiz tamamladığınız takdirde bütün aşamalar gerçekleşmiş olacaktır.
Bağlı bulunduğunuz ildeki belediyeye başvurarak iş yeri açma ve çalışma ruhsatı almanız gerekir. Bu esnada sizlerden; kat maliklerinden muvafakatname, dilekçe, vergi levhası, oda kayıt belgesi, tapu fotokopisi ya da kira kontratı, itfaiye uygunluk raporu ve ustalık belgesi şeklindedir.
Bağlı bulunduğunuz ilde küçük bir işletme olarak faaliyet göstermeyi planlıyorsanız Esnaf ve Sanatkarlar Odasına kayıt olmanız gerektiğini unutmamanız gerekir.
Yanınızda çalıştıracağınız her bir personel için SGK iş yeri dosyası açtırmanız gerekmektedir.
Bağlı olduğunuz ilçedeki vergi dairesine başvurmalı ve gelir vergisi mükellefi olarak kayıt olmanız gerekmektedir.