Dil terapisti olmak, bireylerin iletişim becerilerini geliştirme konusunda yardımcı olmayı gerektirmektedir. Genellikle konuşma ve dil bozukluklarını değerlendirme konusunda uzman olan kişilerdir.
Bu anlamda görmüş oldukları konuşma ve dil bozuklukları üzerine tanı koyan ve tedavi uygulayan kimselerdir. Bu sağlık profesyonelleri halk içerisinde konuşma ve dil terapisti veya dil ve konuşma terapisti olarak da anılabilmektedir.
Uzmanlık alanları; kekemelik, artikülasyon bozuklukları, ses bozuklukları, afazi ve yutma problemleri gibi pek çok alanı içermektedir. Mesleki tatmin sağlaması sebebiyle iyi bir kariyer planlaması olabilir.
Dil terapisti olmak
Konuşma ve dil bozuklukları yaşayan bireylerle çalışmakta olan uzmanlar, çocuk ve yetişkin olmak üzere farklı yaş gruplarına destek sağlamaktadır. Peki, dil terapisti olmak için hangi eğitimler alınmalıdır ve gerekli olan belgeleri derledik.
İÇİNDEKİLER
İlgili alanlardan gerekli olan diplomayı almış olmanız gerekmektedir. Lisans ve yüksek lisans eğitiminizi başarılı olarak tamamladıktan sonra alacağımız mezuniyet diploması oldukça önemli bir belgedir. Bu belge sayesinde mesleki yeterlilik kazandığınızı ispatlamış olursunuz.
Sağlık ve eğitim gibi sektörlerde çalışmayı planlıyorsanız adli sicil kaydını bulundurmanız gerekmektedir. Özellikle bu sektörlerde hizmet verecek olan profesyonellerden adli sicil kaydının temiz olması istenmektedir. Belgeyi temin etmek için e-devlet üzerinden gerekli olan işlemleri yapabilirsiniz.
Eğer yurt dışı mezunu biriyseniz Türkiye’de bu mesleği yapabilmeniz için YÖK denklik belgesi almanız gerekmektedir. Denklik süreci ile ilgili yaşanacak olan gelişmeler eğitimi içeriğine, programda yer alan derslere ve okulun akreditasyonuna göre değişiklik gösterir.
Lisans ve yüksek lisans öğrenimi süresince uygulama eğitimlerini ve klinik stajlarına tamamladıklarına dair bu profesyonellerden gerekli belgeler istenmektedir. Bu belgeler sizlerin uygulamalı konularda yeterliliğinizi göstermektedir.
Kariyer planlamanızda kamu kurumlarında çalışma fikri yer alıyor ise geç al bir hastaneden sağlık raporu almanız gerekmektedir. Çoğu zaman özel sektörlerde de bazı kurumların çalışma izni ve sağlık raporu talep ettiği de görülmektedir.
Dil terapisti olmak için mezun olduktan sonra devamlı olarak kendinizi geliştirmeniz gerekmektedir. Geliştirebilmek adına sürekli olarak eğitimlere ve farklı sertifika programlarına katılmanız daha avantaj sağlayacaktır.
Türkiye’de bu mesleği yapabilmeniz için gerekli bölümleri okuyarak lisans eğitimini tamamlamanız gerekmektedir. Dil terapisti olmayı planlayan kişilerin ilk olarak ilgili lisans programını tamamlamaları gerekmektedir.
4 yıllık lisans programı içerisinde dil ve konuşma terapisi, çocuk gelişimi, özel eğitim veya psikoloji bölümlerinden mezuniyeti tamamlayarak yüksek lisans yapma imkanı bulunmaktadır. Dil terapistleri, devlet kurumları ve özel sektör olmak üzere kendilerine pek çok farklı alanda çalışma imkanı bulabilirler.
Çalışma alanları genel olarak; rehabilitasyon merkezleri, kendi muayenelerini açma, devlet hastaneleri, özel hastaneler ve klinikler, üniversiteler ve araştırma merkezleri, özel eğitim ve danışmanlık merkezleri şeklindedir.
Dil terapisti olmak
İnsanların iletişim becerilerini geliştirme konusunda katkı sağlamaları sebebiyle son derece önemli bir role sahiptirler. Gelişmekte olan bölgelerde dil terapisine olan ihtiyaç hızla arttığı için kendinizi iş bulabilmeniz bir o kadar kolay olabilir.
Bir diğer seçenek olarak yüksek lisans almayı düşünebilirsiniz. Lisans eğitimini çocuk gelişimi, psikoloji veya özel eğitim gibi bölümlerden tamamladıysanız dil terapisti olabilmek adına muhakkak bir yüksek lisans programına kayıt olmanız gerekmektedir.
Türkiye’de bazı üniversitelerde dil ve konuşma terapisi yüksek lisans programı sunulmaktadır sayılan bu programlar kontenjan ile sınırlı olup, kabul süreci çekişmeli geçebilmektedir.