arama
     
     

    Danışman Olmak İçin Ne Gerekir?

    Danışman olmak
    • 1 Star
      Loading...

    Danışman olmak, kişilerin kendi bilgi birikimlerini başkalarının başarıları üzerinde yarar sağlaması adına mesleğini icra etme işidir. İş alanlarında deneyim kazanarak pek çok profesyonelin hayallerinden birisi olan bir iş koludur.

    Fakat bu işi yapabilmek için yalnızca uzman olmak yetmez. Bunun beraberinde stratejik düşünme kabiliyeti, güven verebilme stili ve iletişim becerisi gerekmektedir.

    Bu yeteneğe sahip olan kişiler danışman olarak çalışabilmektedir. İşte, danışman olmak için bu yolda atılması gereken ilk adımlar…

    Danışman Olmak İçin Yapılması Gerekenler

    Danışman olmak yalnızca uzmanlık bilgisi ile para kazanmak anlamına gelmemeliyiz. Aynı zamanda karşınızdaki danışanın potansiyelini ortaya çıkarma, süreç içerisinde rehberlik etme ve bu sürenin sonunda fark yaratma sürecidir.

    Danışman olmak

    Danışman olmak

    Başarılı bir danışman olmak için uzmanlığın yanında iyi bir dinleyici olmalı, stratejist davranmalı ve güvenilir birisi olmanız gerekmektedir. Kendi uzmanlık alanınızda fark yaratmak ve kariyer alanınızda yeni bir sayfa açmak için önerdiğimiz adımları takip edebilirsiniz.

    1- Uzmanlık Alanı Belirleme

    Danışman olarak çalışabilmek için ilk olarak hangi konuda danışmanlık vereceğinizi belirlemeniz gerekir. Genel anlamda uzmanlık alanını belirlerken geçmişte uzman olarak çalıştığınız konulara yönelebilirsiniz. Bilgi ve deneyim sahibi olduğunuz konulara göre seçim yapabilirsiniz.

    Bu alanlar yoğunluklu olarak; finansal danışmanlık, teknoloji ve bilişim sistemleri, eğitim ve kişisel gelişim, pazarlama ve marka yönetimi, insan kaynakları, yönetim ve strateji sağlık sektörü danışmanlığı ve hukuki danışmanlık şeklindedir.

    2- Güven İnşa Etme

    Danışmanlık alanı, danışanlar ile aranızda güven ilişkisine dayanan bir sektördür. Bu sebeple danışanlarınız sizlere bir fikir danışmadan önce sizin alanınızda yetkin, güvenilir ve sonucu odaklanan birisi olmanıza dikkat eder. Kendi kişisel markanızı oluşturmakta bu sebeple önemli sayılır.

    Bilginizi paylaşabilmek adına blog yazıları yazarak işe koyulabilirsiniz. Özellikle uzmanlık alanınızı ve daha önceki referans olabilecek projelerinizi tanıtarak profesyonel bir site hazırlayabilirsiniz. Sosyal medya üzerinde aktif olarak, kendi içeriklerinde üretebilirsiniz.

    3- Deneyim ve Referans Oluşturma

    Danışman olarak başarılı şekilde çalışabilmek için deneyiminizin kuvvetli olması gerekmektedir. Bu sebeple daha önce alanınızda yeterli iş tecrübesi kazanmış olmanız gerekmektedir. Bu sektörde 5 ila 10 yıl arasında tecrübenin ideal boyutta sayılabileceğini söyleyebiliriz.

    İlk olarak ücretsiz deneme danışmanlıkları vererek kendinize ait bir portföy oluşturabilirsiniz. Ayrıca daha önceki eski işverenlerinize freelance danışmanlık hizmetini de sunabilirsiniz. Kendi başarı hikayelerinizi vaka analizi olarak sunmakta sizi başarıya götürecek bir etmendir.

    4- Hedef Kitle Belirleme

    Danışmanlıkta niş belirlemek oldukça önemlidir. Bu sebeple herkese danışmanlık vermekten ziyade belli bir hedef kitlenizin olması sizi profesyonel yapacaktır.

    5- Danışmanlık Becerilerini Geliştirme

    Danışmanlar, yol gösterme ve çözüm üretme konusunda uzman kimselerdir. Bu sebeple danışanlarının karar verme süreçlerini destekleyen kimselerdir. Açık, etkileyici ve anlaşılır konuşma yeteneğine sahip olmanız gerekir.

    Bu anlamda problemleri analiz edebilmeli ve çözüm alternatifleri sunabilmelisiniz. Yalnızca bilgi vermekten ziyade karşı tarafın bu bilgiyi kabul edip uygulayabilmesini sağlayabilmelisiniz.

    6- Yasal Zemini Hazırlama

    Bazı yasal düzenlemeleri uygulayarak mali altyapınızı kurabilirsiniz. Bunun için vergi mükellefi olmakla işe başlayabilir ve fatura kesebilecek duruma gelebilirsiniz.

    Danışmanlar için genel olarak bir şahıs şirketi açmak yeterli olacaktır. Fatura kesme ve serbest meslek makbuzu gibi işlemlerde muhasebecinizden destek alabilirsiniz.

    7- Hizmetlerinize Göre Fiyatlandırmayı Düzenleme

    Danışmanlık hizmetleri genellikle saatlik veya proje bazlı olarak ücretlendirilmektedir. Bu sebeple açık ve net bir fiyat belirleyerek işe koyulmalısınız. Hizmet paketlerinizde aylık strateji paketi, eğitim ve atölye çalışmaları, süreç iyileştirme projeleri gibi alanlara dikkat edebilirsiniz.

     

     

    okuyucu yorumlarıOKUYUCU YORUMLARI