arama
     
     

    Kütüphane Açmak Maliyeti 2025

    Kütüphane açmak
    • 1 Star
      Loading...

    Kütüphane açmak, yalnızca kitap raflarını doldurmak değil, aynı zamanda bir bilgi evreni yaratmayı kapsar. Günümüz dünyasında bilgiye ulaşım son derece hızlı ve pratik şekilde yapılmaktadır. Ancak dijitalleşmenin yanında doğru ve güvenilir kaynaklara erişmek oldukça kıymetli bir hazinedir.

    Kitapların dünyasına açılan kapıları kendi elleriyle inşa etmek isteyen girişimciler ise kütüphane açmayı düşünebilmektedir. Toplum içerisindeki farklı yaş ve eğitim gruplarından oluşan bireyler, öğrenmeyi destekleyen ve kültür gelişimine etkide bulunan kütüphaneleri tercih etmektedir.

    Kütüphane açmak

    Kütüphane açmak

    Kendi kütüphanenizi açmak istiyorsanız, gerçek bir yatırım yapmanız ve de mevzuat bilmeniz gerekmektedir. Doğru adımları attıktan sonra kütüphane açmak için gerekli olan tüm işlemleri yapabilirsiniz. İşte, kütüphane açmanın maliyeti…

    1- Yer ve Kira Masrafları

    Şehir merkezinde bulunan işlek bir yerde kütüphane açmayı planlıyorsanız kira giderleriniz de artmış olacaktır. Ortalama olarak kütüphane açabilmek için kira maliyeti 40.000 TL ile 100.000 TL arasında değişiklik gösterecektir.

    2-Dekorasyon ve Mobilya Giderleri

    Kütüphaneler, konforlu alan yaratıp araştırma ve okuma yapılmasını kolaylaştıran yerlerdir. Bu sebeple rahat okuma alanları, raf sistemleri, aydınlatma ve çalışma masaları gibi mobilyaları temin etmeniz gerekir.

    Kaliteli ve dayanıklı mobilyalar için ortalama 200 bin TL ile 500.000 TL arasında bir bütçe ayırmanız gerekir. Bu hesaplamalar içerisinde dekorasyon konusunda harcayacağınız masraflarda bulunur.

    3- Kitap Temini

    Başlangıçta en az 5.000 TL’lik kitap almanız gerekmektedir. Ortalama anlamda tek bir kitabın fiyatı 200 TL ile 400 TL arasında değişiklik gösterebilir. Bu sebeple başlangıç koleksiyon maliyetinin ortalama 1.000.000 TL’yi bulduğunu söyleyebiliriz.

    4-Ruhsat, Vergi ve Diğer Giderler

    Belediyeden temin etmeniz gereken birtakım ruhsatlar ve almanız gereken izinler bulunmaktadır. Bu başvuru ve belgeler birtakım ücretlere tâbi olmaktadır.

    Tabela vergisi ve çevre temizlik vergisi gibi giderler de yıllık bütçe içerisinde hesaplanması gerekir. Bu belgelerin toplanması 20.000 TL ile 50.000 TL arasında değişiklik gösterecektir.

    5-Personel Masrafları

    Kütüphane içerisinde bir kütüphane yöneticisi, temizlik personeli ve 1 ya da iki kütüphane görevlisi bulunması gerekir. Daha iyi bir hizmet verebilmek adına personel giderlerinin ayrıntılı şekilde ayarlanması gerekir. Toplam personel maliyetleri ise aylık olarak 100.000 TL’yi bulabilir.

    6-Yazılım ve Teknoloji Masrafları

    Kitap takiplerinin yapılabilmesi adına kütüphane yönetim yazılımı gerekmektedir. Buna ek olarak barkod okuyucular, bilgisayarlar ve internet altyapısının kurulması gerekir.

    Teknoloji yatırımı konusunda ilk etapta 100.000 TL ile 200.000 TL arasında harcama yapabilirsiniz.

    Kütüphane Açmak İçin Gerekli Belgeler

    Kütüphane açmak, ilk bakışta iş kurmaktan öte geleceği bırakılan kalıcı ve değerli bir yatırım olarak görülmelidir. Kitaplar ve bilgiler ile donatılmış bir mekan yaratmak, kişilere dokunabilmenin en etkili yoludur.

    Bunun için doğru maliyet hesaplamaları yapmanız ve tüm yasal belgeleri eksiksiz tamamlamanız yeterli olacaktır. Almanız gereken resmi izin ve belgeler şöyledir;

    1- İş Yeri Açma ve Çalıştırma Ruhsatı

    Belediye başvurarak bu belgeyi almanız gerekir.

    2- Vergi Levhası

    Vergi dairesinden vergi levhası almanız gerekir.

    Kütüphane açmak

    Kütüphane açmak

    3- SGK İş Yeri Bildirimi

    Çalıştırmayı planladığınız personeller için Sosyal Güvenlik Kurumu’na iş yeri bildirimi yapmanız gerekir.

    4- Ticaret Odası Kaydı

    Tüzel kişilikle açmayı planlıyorsanız şirket kuruluşunu ve Ticaret Odası kaydını yapmanız gerekir.

    5- Çevre Temizlik Vergisi

    Belediye tarafından çevre temizlik vergisi tahsil edilecektir.

    6- İtfaiye Raporu

    Mekanınızın yangın güvenliği açısından uygunluğu denetlenecektir. Bu sebeple itfaiye raporu alınması gerekir.

    7- Kültür ve Turizm Bakanlığı Bildirimi

    Gerektiği durumlarda resmi bir kütüphane statüsü kazanabilmek ve gerekli teşviklerden yararlanabilmek adına başvuru yapabilirsiniz.

     

     

    okuyucu yorumlarıOKUYUCU YORUMLARI