arama

Zoom’un Kurucusu Eric Yuan’ın Başarı Hikayesi

zoom eric yuan

Pandemi döneminde hemen hemen bütün işletmelere ve devlet kurumlarına en çok yardımcı olan platformların başında gelen Zoom, önemli bir başarı hikayesi olarak karşımıza çıkıyor. Platformun kurucusu olan Eric Yuan, pes etmemenin ve çalışmaya her daim devam etmenin en önemli sembollerinden biri haline geldi.

Eric Yuan, 1970 yılında Çin’in Tai’an kentinde hayata gözlerini açtı. Babası maden mühendisi, annesi ise ev hanımıydı. Henüz 17 yaşındayken kız arkadaşını ziyaret etmek için 10 saatlik bir tren yolculuğunda; kız arkadaşını görüntülü olarak görmenin bir yolunun olmasını arzuladı. Shandong Bilim ve Teknoloji Üniversitesi ve Çin Madencilik ve Teknoloji Üniversitesi‘nde maden mühendisliği alanında lisans derecesi elde etti. Yüksek lisansını kazandıktan sonra, Yuan Pekin’de yaşadı ve dört ay boyunca Japonya’da bir eğitim programına katıldı.

Bill Gates’ten Etkilendi

Henüz 20’li yaşlarında olan Eric Yuan, 1994 yılında Japonya’da bir konuşma yapan Bill Gates’in sözlerinden etkilendi ve ABD’de Silikon Vadisi’ne gitmek istedi. Ancak ABD’ye gitmek Yuan için kolay olmadı. Tam 8 kere vize için başvuruda bulunan Eric Yuan, hepsinden olumsuz yanıt aldı. Pes etmeyen ve kararlılığını gösteren Yuan, 9’ncu başvurusundan olumlu yanıt alarak 1997 yılında Silikon Vadisi’ne taşınmayı başardı.

ABD’ye geldikten sonra Yuan, ilk olarak bir web konferansı şirketi olan WebEx‘e katıldı. Uzun yıllar WebEx’de ciddi çalışmalar yapan Yuan, 2007 yılında Cisco Systems tarafından satın alınan şirkette mühendislik başkan yardımcısı oldu.

2011 yılında Yuan, Cisco yönetimine akıllı telefonlarda çalışabilen bir video konferans sistemini tanıttı. Ancak fikri Cisco yönetimi olarak reddedildi. Bunun üzerine Eric Yuan, tüm varlığı ile bir şirket kurdu ve altyapısında da uzun dönem çalıştığı Zoom uygulamasını hazırladı.

Günümüzde Zoom, 10 milyondan fazla işletme ve kurum için evden çalışma, konferans ve online eğitim için kullanılmaktadır. Şirket 2019 yılında ABD borsasında halka arz edildi ve Yuan günümüzde 11 milyar dolarlık kişisel serveti ile dünyanın en zengin 300 kişisinden biridir.

Milyarder girişimci Eric Yuan, halen Zoom için çalışmalarını yürütüyor. Platformu alanında en iyisi yapmak için uzun mesai saatleri harcamak istediğini dile getiriyor ve asıl hedefini sıklıkla müşteri odaklı olmak olarak belirtiyor.

WebEx’ten ayrılma süreci hakkında konuşan Yuan,

eric yuan-zoom

Eric Yuan – Zoom

Cisco’dan ayrılmadan önce, WebEx müşterileriyle konuşurken çok zaman geçirdim. Ve her zaman, bir WebEx müşterisi ile görüştüğümde, toplantı bittikten sonra çok, çok utandım, çünkü tek bir mutlu müşteri görmedim. Ve anlamaya çalıştım, neden böyle? Benimle paylaştıkları tüm sorunlarını özetledim. Sonunda, tüm bu sorunların çözmenin yolları üzerine çok çalıştım. Planladıklarım şirketin hoşuna gitmeyince de kendi yolumu çizmek için harekete geçtim.

Coronavirus En Çok Ona Yaradı

Tüm dünyayı etkisi altına alan Coronavirus süreci en çok Zoom’a yaradı. Dünya genelinde işletmeler kapılarını bir bir kapatırken ve insanlar evlerinde çalışmak zorunda kaldığında; gözler Zoom’un zaten yaptığı işleri yapan uygulamaları bir bir aramaya başladı. İşin sonunda; alanının en iyisi olan Zoom kısa sürede ciddi bir büyüme kaydetti. Pandemi sürecinin dünyayı etkilediği dönemin başlangıcı için yapılan araştırmalara göre,

  • 25 Mart – 10 Nisan tarihleri ​​arasında uygulama analizi firması Sensor Tower’dan yapılan tahminlere göre Zoom, popüler sosyal medya uygulaması TikTok’u aşarak Hindistan’da en çok indirilen Android Uygulaması oldu.
  • Uygulama analizi firması App Annie’nin bir başka raporu, 15-21 Mart haftasında Zoom’un ABD’de 2019’un 4. çeyreğinde haftalık ortalamanın 14 katından daha fazla indirildiğini bildirdi
  • Zoom’un kullanımı Mart ayında bir önceki maksimum toplam 10 milyondan günlük 200 milyon toplantıya ulaştı. Ertesi ay, bu rakam 300 milyona yükseldi .
  • Fortune 500 şirketlerinin % 58’i Zoom kullanıyor.