arama

Nasıl Polis Olunur ve Maaşları

polis olmak

Polisler, halkın güvenliğinin sağlanabilmesi ve şehir içinde rahatça yaşamsal faaliyetlerin sürdürülebilmesi için görevlendirilmiş kolluk kuvvetleridir. Hem trafikte hem de şehrin farklı bölgelerinde devriye gezerek asayişi sağlamaya çalışan polisler, devlet memuru olarak mesleklerini icra ediyor.

Vatandaşların güvenliğini sağlamak amacıyla kendi hayatlarını tehlikeye atarak, gece gündüz çalışan polisler, halkın gözünde kahraman olarak nitelendiriliyor. Buna bağlı olarak polislik mesleğinin hem maddi hem de manevi değeri bulunmakta. Bu değerlere sahip olmak ve kanunsuz olayları tespit edip engelleyerek, vatandaşların mal ve can güvenliğini sağlamak isteyen kişilerin karşılaması gereken bazı şartlar elbette bulunuyor. Karşılanan şartların yanında polislik mesleğine başlamak için gerekli eğitimlerin de alınması gerekmektedir.

Nasıl Polis Olunur?

Polislik mesleğini icra etmek isteyen kişilerin Polis Meslek Yüksekokulu ya da Polis Meslek Eğitim Merkezi mezunu olması gerekmektedir. Yüksekokullar ve eğitim merkezleri için adayların farklı şartları karşılaması beklenmektedir.

Polis Meslek Yüksekokulu’na girmek isteyen adayların karşılaması gereken ilk şart Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olmaktır. Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlarının yanı sıra çifte vatandaşlığı olan kişiler de yüksekokullara girebiliyor.

Adayların başvurularının dikkate alınabilmesi için 18 ile 26 yaşları arasında olması gerekmektedir. 18 yaşından küçük olması sebebiyle başvurusu reddedilenler zamanı geldiğinde tekrardan başvuru yapabilmektedir. 26 yaşının üzerindeki adaylar ise gerekli kriterleri karşıladıkları taktirde Polis Meslek Eğitim Merkezi’ne başvurabilmektedir. Polis Meslek Yüksekokulu’na başvuran adayların lise mezunu ya da lise 4. sınıf olması şartı bulunmaktadır. Bunun yanında adayların ÖSYM tarafından uygulanan sınavlarda aldıkları puanların yüksekokulların taban puanlarının üzerinde olması gerekmektedir.

Vatandaşlık, eğitim ve yaş kriterlerinin yanında, adayların polislik mesleğinin getirdiği fiziksel sorumlulukları karşılayıp karşılayamayacaklarına da bakılmakta. Fiziksel yeterliliğinin tespit edilebilmesi için belirlenmiş bazı standartlar bulunmaktadır. Kadın polis adaylarının değerlendirmeye alınabilmesi için en az 162 cm, erkek polis adaylarının ise en az 167 cm olması gerekmektedir. Bunun yanında adayların beden kitle indeksinin normal aralık olarak kabul edilebilecek 18 ile 27 arasında olması beklenmektedir. Fiziksel şartları karşılayan adayların ek olarak, sağlık yönünden herhangi bir engeli olmadığına dair belgeleri, başvuru sırasında ilgili kuruma sunması gerekmektedir.

ADLİ GEÇMİŞİ DE ÖNEMLİ

polislik

Polis adaylarının vatandaşlar ve meslektaşları için risk oluşturmaması için adli geçmişine önem verilmektedir. Adayların suç işlemeye müsait olan ortamlarda veya suçluların barındığı yerlerde barınmış ve çalışmış olması başvurularının olumsuz değerlendirilmesine sebep olmaktadır. Bunun yanında, randevu evi ve genelev gibi fuhuş yapılan mekanlarda aracılık yaptığı tespit edilen adaylar direkt olarak elenmektedir. Adayların ahlaka aykırı film, oyun, video ve şarkı sözü paylaşmak ya da üretmek sebebiyle hüküm giymiş olmaları da başvurularının olumsuz sonuçlanmasına neden olabilmektedir. Ek olarak, başvuru sahiplerinin taksirli suçlar haricinde, hırsızlık, irtikap, rüşvet, zimmet, ihtilas, sahtecilik ve dolandırıcılık gibi şeref kırıcı veya yüz kızartıcı suçlardan hüküm giymemiş olması gerekmektedir.

Farklı suçlardan hüküm giyen kişilerin ise 6 ayın üzerinde hapiste kalmış olması elenmelerine neden olmakta.

Adayların adli geçmişlerinin yanı sıra bireysel etkinliklerine de önem verilmektedir. Buna bağlı olarak polis adaylarının herhangi bir siyasi partiye üye olmaması gerekmektedir. Halen daha siyasi partiye üyeliği bulunan adayların ise en kısa süre içerisinde üyeliklerini iptal ettirmeleri beklenmektedir. Başvuruda bulunan kişilerin çevresindekilerle ilişkilerinin yanında kendileri ile olan ilişkilerinin de değerlendirilebilmesi için uyuşturucu, psikoaktif madde ya da alkol bağımlılıkları değerlendirilmektedir. Daha öncesinde bağımlılıkları sebebiyle tedavi almış olanlar ya da halen daha bağımlılığı olduğu tespit edilen adaylar elenmektedir.

Tüm kriterleri karşılayan ve kamu haklarından mahrumiyeti bulunmayan adaylar sıralamaya koyulmakta ve kontenjan dahilinde 2 yıl sürecek yüksekokula kabul edilmektedir.

Polisl Meslek Eğitim Merkezi’ne başvurarak mesleğe atılmak isteyen adayların karşılaması gereken farklı kriterler bulunmaktadır. Yüksekokul için istenen şartlardan farklı olarak, adayların lisans ya da ön lisans mezunu olması gerekmektedir. Bunun yanında adayların girdikleri Kamu Personeli Seçme Sınavı’nın P3 puan türünden en az 60 puan almaları gerekmektedir. Ön lisans mezunları için minimum puan 70 olarak belirlenmiştir. Eğitim merkezlerine girmek isteyenler için belirlenen maksimum yaş sınırı ise 30’a çıkarılmıştır. Ek olarak adayların silahaltında bulunmaması ve güvenlik soruşturmalarından olumlu sonuç almaları gerekmektedir. Bunlar dışındaki tüm kriterler Polis Meslek Yüksekokulu ile aynıdır. Kriterleri karşılayan adaylar fiziki yeterlilik sınavına ve sözlü mülakata girmeye hak kazanmaktadır.

FİZİKİ YETERLİLİK

Polis Meslek Eğitim Merkezi’ne girmek için yapılan fiziki yeterlilik sınavında ilk olarak adayların sıçrama tahtası etabında yarışmaları beklenmektedir. Bu etapta adayların çeviklikleri ve kondisyonları ölçülmektedir. Bir diğer etap olan lastik içerisinden geçme etabında da adayların dengeli ve hızlı bir şekilde hareket etmeleri beklenmektedir.

Adayların gücünü ölçen ağırlık taşıma etabında kadın ve erkek katılımcılar için farklı ağırlıklar belirlenen mesafe boyunca taşınmaktadır. Kurallara uyulmadığı taktirde adaylara ceza süresi eklenebilmekte veya diskalifiye kararı verilebilmektedir. Sonraki aşamalardan sağlık topuna dokunma ve takla atma etabında ise adayların esneklik ve vücut kontrolü ölçülmekte. Son iki etap olan slalom koşu ve engel etabındaysa katılımcıların genel değerlendirilmesi yapılarak puanlar oluşturulmaktadır.

Adayların sözlü mülakata girebilmeleri için 60’ın üzerinde puan almaları ve sıralamaya girmeleri gerekmekte. Sözlü mülakatta adaylara meslekle ilgili beklentilerinden hayat görüşlerine, Türkiye tarihinden kişisel ilgi alanlarına kadar pek çok konuda soru sorulmakta. Cevapların doğruluğunun yanında takınılan tavır ve kılık kıyafet de mülakatın geçilmesine etkide bulunmaktadır. Adayların mülakattan geçebilmesi ve sıralamaya girebilmesi için en az 70 puan alması gerekmektedir

Polis Maaşları

Polislik mesleği, manevi açıdan olduğu kadar maddi açıdan da kişileri tatmin etmektedir. 2020 yılının ocak ayı dikkate alındığında polislik mesleğini yeni icra etmeye başlayan kişiler aylık 5950 Türk Lirası maaş almaktadır. Polislere verilen maaşlar memurlarda olduğu gibi hizmet yılına ve bulunan kademe ve dereceye göre değişkenlik göstermektedir. Polislerin hizmet yıllarına ve kademelerine göre aldıkları en yüksek maaş ise 6700 Türk Lirası olarak belirlenmiştir.