arama

Nasıl Oyuncu Olunur ve Maaşları

oyuncu olma

Oyuncu olmak hem maddi hem de manevi açıdan insanları üst seviyelere taşıdığı için büyük talep gören meslekler arasında bulunmaktadır. Talebin yüksek olmasına bağlı olarak, adayların ön plana çıkabilmesi ve istedikleri konuma gelebilmesi için büyük çaba sarf etmesi gerekiyor.

Gösterilen çabanın doğru alanda ve doğru yönde olması, ilerleme kaydedilebilmesi ve başarıya ulaşılabilmesi için büyük önem taşımakta.

Oyuncu olmak isteyenlerin ne gibi adımlar atmaları ve hangi alanlarda kendilerini geliştirmeleri gerektiği, ne tarz bir çalışma stili istediklerine göre değişiklik göstermektedir. Mesleğe yeni başlamaya karar veren kişilerin koşullar, çalışma şartları, maddi kazanç ve iş alanları hakkında bilgi sahibi olması da isteklerinin şekillenmesine ve olgunlaşmasına yardımcı olmaktadır.

Nasıl Oyuncu Olunur?

oyuncu

Oyuncu olmak isteyenlerin karşılaması gereken herhangi bir boy, kilo ya da yaş sınırı bulunmamaktadır. Fakat 18 yaşından küçük kişilerin oyunculuk mesleğini icra edebilmesi ve sahnelerde boy gösterebilmesi için ebeveynlerinden resmi onay alması gerekmektedir. Ailesinden onay alan ya da reşit olan herkes, tiyatro, dizi ya da film şirketleri tarafından yeterli görüldüğü taktirde herhangi bir engele takılmadan mesleklerini icra edebilmektedir. Adayların seçilebilmesi ve hızlı bir şekilde mesleğe atılabilmesi için rakiplerinin önüne geçmesini sağlayacak özelliklerinin olması gerekiyor.

Oyuncu adaylarının parlayabilmesi ve büyük yapıtlarda rol alabilmeleri için mesleki eğitime sahip olmaları büyük avantaj sağlamaktadır. Oyunculuk eğitimleri, her yaştan adaya verilebilmekle beraber genellikle tiyatrolarda, oyunculuk okullarında, güzel sanatlar liselerinde ve güzel sanatlar fakültelerinde verilmektedir. Bunun yanında, alanında uzmanlaşmış tiyatro ve film oyuncuları tarafından adaylara özel eğitimler verilebilmektedir. Özel kurumlarda eğitim alabilmek için yeterli maddi gücü olmayan oyuncu adaylar ise bazı devlet kurumlarında ve tiyatrolarında verilen ücretsiz derslerden yararlanabiliyor.

Oyunculuk eğitimleri dahilinde adaylara çeşitli alanlarda dersler verilmektedir. Bu dersler arasında diksiyon ve beden dili eğitimi büyük önem taşımaktadır. Canlandırılan karakterin ruhunun iyi bir şekilde izleyenlere aktarılabilmesi ve gerçekçi bir izlenim yaratabilmesi için beden hareketleri ve sesin ustalıkla kullanılması gerekmektedir. Ses ve bedenin iyi bir şekilde kullanılabilmesi için adayların gözlem yeteneklerini geliştirmesi gerekmekte.

Gözlem yeteneğinin geliştirilmesi ve kritik noktaların kavranabilmesi amacıyla profesyonel oyuncular tarafından adaylara deneyimler aktarılmakta ve işin püf noktaları anlatılmaktadır. Her ne kadar usta oyunculardan, liselerden veya üniversitelerden eğitimler alınsa da kişilerin kendini kanıtlayabilmeleri ve sahip oldukları rollerde iyi performans gösterebilmeleri için tecrübeye sahip olmaları gerekiyor.

Her canlandıran karakter kişinin duygusal zekasını ve yeteneğini geliştirmekle birlikte gelecekteki rollerinde daha gerçekçi oynamasına olanak vermekte.

Eğitim alan oyuncu adaylarının kolaylıkla iş bulabilmesi ve deneyim kazanabilmesi için pek çok farklı yol bulunmaktadır. Bu yollardan ilki devlet tiyatrolarında gönüllü olarak çalışmaktır. Hem oyunculuğunu geliştirmek hem de kendini tanıtarak daha geniş bir izleyici kitlesi oluşturmak isteyen oyuncular bu yönteme başvurabilmektedir. Ancak devlet tiyatrolarına girebilmek için adayların belli bir yetenek seviyesine sahip olması gerekmektedir. Başvurular sırasında sergilenen piyesler usta oyuncular tarafından seyrediliyor ve aday hakkında bir karara varılıyor.

Eğitimli oyuncular kadar eğitimsiz adayların da başvurduğu cast ajansları, binlerce kişinin yeni projelerde yer almasına aracı olmaktadır. Ancak yine tecrübeli ve eğitimli adayların cast ajanslarından seçilmesi daha büyük olasılıktır. Adaylar belirli bir ücret ödedikten sonra fotoğraf çekimlerinden yararlanabilmekte ve yapım şirketleri için profil oluşturabilmektedir. Dizi ya da film çekimleri için cast ajanslarının bünyesinde bulundurdukları oyuncular, yapım şirketleri tarafından değerlendirilmektedir. Değerlendirme sonucunda seçilen adaylar tecrübesiz oldukları taktirde gerekli eğitimler verilmekte ve oyunculuğa ilk adımı atmaları sağlanmaktadır.

Cast ajanslarının aracılığından yararlanmak istemeyen kişiler direkt olarak yapım şirketleriyle iletişime geçebilmekte ve uygun görüldüğü taktirde deneme çekimlerine katılabilmektedir. Deneme çekimlerinde rolün altından kalkabileceği düşünülen adaylar, film veya dizi kadrosunda kendine yer edinebilmektedir. Pek çok şirket için deneyim ve yeteneğin yanında fiziksel güzelliğe ve özgünlüğe de önem verilmektedir. Bu yüzden oyunculuk alanında şansını arttırmak isteyen kişilerin yüz ve beden güzelliğine önem vermeleri tavsiye edilmektedir.

Oyuncu Maaşları

 

Her meslekte olduğu gibi oyunculukta da alınan maaş profesyonelliğe, yeteneğe ve bilinirliğe göre değişkenlik göstermektedir. Oyuncuların sahip oldukları ödüller ve halk nezdindeki güncel izlenimleri de kazançlarını büyük ölçüde değiştirmektedir. Mevcut durumda çalışılan proje sayısı ve telif haklarının artması doğal olarak geliri de arttırmaktadır. Tüm değişkenler dikkate alındığında, oyunculuğa yeni başlayan ve görüntü figüranı olarak görev alan kişiler, bölüm başı ortalama 100 Türk Lirası kazanmaktadır. Pek çok oyuncu, gelirinden ziyade tecrübesini arttırmak, keşfedilme şansını yükseltmek ve usta oyuncularla aynı sette çalışmak için görüntü figüranlığı işlerini kabul etmektedir. Diyaloglu figüran olarak görev alan oyuncular ise ortalama 200 Türk Lirası almakta ve performanslarını göstermek için daha büyük şansa sahip olmakta.

Dizilerde ya da filmlerde figüranlardan daha etkin rol oynayan oyuncuların maaşları önem derecelerine göre farklılık göstermektedir. Yan rol olarak görev yapan oyuncuların maaşı deneyim seviyelerine, projenin büyüklüğüne ve fiyat politikasına göre 5000 ile 15000 Türk Lirası arasında değişmektedir. Dizi ya da film için büyük öneme sahip ancak yaşı genç olan başrollerin kazançları, yine bazı değişkenler dikkate alınarak, bölüm ya da film başına 8000 ile 30000 Türk Lirası arasında farklılık göstermekte.

Alanında kendini kanıtlamış, uzun yıllardır oyunculuk mesleğini icra eden, büyük bir hayran kitlesine sahip, tecrübeli başrollerin maaşları bölüm ya da film başına 20.000 Türk Lirası’ndan başlamakta ve 300000 Türk Lirası’na kadar çıkabilmektedir.