arama

Nasıl Jandarma Olunur Şartları ve Maaşları

jandarma olmak
  • paylaş
  • paylaş
  • paylaş
  • paylaş
  • paylaş

Jandarma olmak isteyenler için hazırlanan bu rehberimiz aracılığıyla Jandarma olmanın şartları, maaşları ve kariyer süreci hakkında ayrıntılı bilgi alabilirsiniz.

Yaşam alanlarının korunması ve güvenliğinin sağlanması için görevlendirilmiş farklı meslek grupları bulunmakta. Jandarma, bu meslek gruplarından biri olarak, askerlerden ve polislerden farklı bir çalışma alanına sahiptir. Çalışma alanlarının farklı olmasına bağlı olarak jandarmaların yetkileri diğer kolluk kuvvetlerine göre değişkenlik göstermektedir.

Belediye ve ilçe sınırları dışında bulunan ve polis teşkilatının bulunmadığı noktalarda görev yapan jandarmalar, kuralların ve kanunların koyduğu hükümlerin eksiksiz bir şekilde yerine getirilmesini sağlamakta. Silahlı kolluk kuvveti olarak görev yapmakta olan jandarmalar genellikle kırsal yerleşim bölgelerinde kamu düzenini sağlamak için mesleklerini icra etmektedir.

Asker ve polis olmak için şartlar arandığı gibi jandarma olmak isteyenlerin de bazı şartları yerine getirmesi gerekmektedir.

Nasıl Jandarma Olunur?

Jandarma olabilmek için başvuru yapacak kişilerin Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olması gerekmektedir. Milli güvenlik için önemli bir şart olarak görülen bu kriterin yerine getirilmemesi başvuruların kayıtsız şartsız reddedilmesine sebep olmaktadır. Eğitim sırasında adayların zorluk çekmemeleri ve disipline kolay uyum sağlamaları için en az ortaokul mezunu olmaları gerekmektedir. Eğitim düzeyi daha üst seviyede olan adaylar üst rütbeler için başvurularını gerçekleştirebilmektedir. Kişilerin gereken seviyede fiziksel ve ruhsal yeterliliğe sahip olabilmeleri için 20 ile 27 yaşları arasında olmaları gerekmektedir. 27 yaşından büyük ve 20 yaşından küçük adayların ruhsal ve fiziksel uyum süreçlerinin zorlu olması bu kuralın koyulma sebepleri arasındadır. Daha öncesinde erbaş ya da er olarak en az 3 sene görev yapmış kişilerin uyum süreçleri daha kolay olduğu için bu adaylar için yaş sınırı 29 olarak belirlenmiştir.

Jandarma adayların güncel olarak sahip oldukları özelliklerinin yanında geçmişteki faaliyetleri de göz önünde bulunmaktadır. Adayların geçmişteki askeri öğrencilik durumları da araştırılmakta ve öğrencilik ile bağlarının zamanından önce kesilmemiş olması beklenmektedir. Daha öncesinde askeri okula gidip yarıda bırakanların ya da kendi istekleri dışında okul tarafından ilişiği kesilenlerin jandarmalık başvuruları kabul edilmemektedir. Bunun yanında adayların başvuru öncesinde uzman erbaş, astsubay, yedek subay ya da subay olarak görev yapmamış olmaları gerekmekte.

MİNİMUM 80 PUAN

Jandarmalık eğitimleri ve görevleri sırasında adayların hem meslektaşları hem de vatandaşları açısından güvenlik tehdidi oluşturmamaları için adli kayıtları da incelenmektedir. Adayların jandarmalık başvurularını gerçekleştirebilmeleri için geçmişte ve günümüzde herhangi bir suç sebebiyle hüküm giymemiş olmamaları gerekmektedir. Bunun yanında adayların para cezasına çevrilmiş, affa uğramış ya da zaman aşımına uğramış cezalarının da bulunmaması beklenmektedir. Askerlik görevi esnasında amirlere hakaret, mukavemet, isyan ve emirlere itaatsizlik gibi olayların yaşanmış olması da adayların elenmesine sebep olmaktadır. Jandarmalığa başvuru yapan adayların halen daha zorunlu askerlik görevini devam ettirmesi herhangi bir engel teşkil etmemektedir. Ancak başvuruyu gerçekleştirecek adayların, minimum 80 puana sahip olduklarını gösteren belgelerini birlik komutanından alması gerekmektedir.

SAĞLIK ŞARTLARI

jandarma

Jandarmalığa başvuran adayların fiziki açıdan yeterli olması büyük önem taşımaktadır. Adayların fiziki açıdan yeterli olup olmadığının tespit edilebilmesi için ilk olarak doktor onaylı sağlık raporlu getirmeleri gerekmektedir. Sağlık raporunda adayın herhangi bir bulaşıcı hastalığının olmadığı belirtilmelidir. Bunun yanında jandarmalık mesleğini icra edebilmek için engel oluşturacak herhangi bir sağlık probleminin olmadığı bilgisinin de raporda bulunması gerekmektedir. Ayrıca adayların işlevselliğini ve güvenlik seviyelerini olumsuz etkileme ihtimali bulunan çiçek bozukluğu, kekemelik, çıban, kekemelik, pelteklik, dövme, yanık izi, frengi, şaşılık, renk körlüğü ve düz tabanlık gibi problemlerinin bulunmadığı da raporda belirtilmelidir. Sağlık bilgilerinin yanında adayın boy ve kilo değerleri de sağlık raporunda yer almalıdır. Başvuruyu gerçekleştiren adayların değerlendirmeye alınmaları için boylarının en az 164 cm, kilolarının ise en az 51 kg olması gerekmektedir. Boy ve kilo sınırlarının yanında adayların beden kitle indekslerinin de normal olması beklenmektedir.

Gerekli kriterleri karşılayan adaylar ilk olarak fiziki yeterlilik sınavına girmektedir. Adayların fiziki yeterlilik testi için yanlarında eşofman, şort ve spor ayakkabısı getirmeleri ve sağlık kuruluşundan “Spor yapmasında sakınca yoktur.” yazısı almaları gerekmektedir. Bu sınavda adaylara 400 metre koşu, mekik, durarak uzun atlama ve barfiks çekme uygulamaları yaptırılmaktadır. Toplam 35 puan üzerinden değerlendirilen fiziki yeterlilik testinden adayların başarılı olarak geçebilmesi için en az 30 puan almaları gerekmektedir. Fiziki yeterlilik testinden gerekli puanı alarak mülakat sınavına girmeye hak kazanan adayların da bu uygulamadan başarılı olarak geçebilmeleri için sınır 15 puan üzerinden 10 puan olarak belirlenmiştir. Mülakat sınavında adayların heyecan durumuna, ses tonlarına, konuşma yeteneklerine, davranış dengelerine, kendine güvenlerine ve çoklu düşünme kabiliyetlerine bakılmaktadır. Bu özellikleri ölçebilmek için adaylarla yüz yüze, soru cevap yöntemi kullanılarak mülakat gerçekleştirilmektedir.

Jandarma Olmak Mantıklı Mı?

jandarma

Türkiye’nin jeopolitik riskleri nedeniyle güvenlik sektörüne yönelik bir kariyer çizmek oldukça mantıklı bir seçenektir. Jandarma olmak birçok benzer kariyer fikrine kıyasla daha kolay bir süreci içermektedir. Jandarma olmak bu sebeple benzer bir güvenlik sektörü mesleğine göre daha mantıklı olarak tercih edilebilir. Özellikle dolgun maaşlar sebebiyle iyi bir kariyer fikridir.

Jandarma Maaşları

Jandarmaların maaşları ve ekonomik hakları farklı etkenlere göre değişiklik göstermektedir. Maaşı en çok değiştiren etken, görev yapılan bölgenin tehlike seviyesidir.

Terörün en yoğun ve yaşam şartlarının en zor olduğu bölgelerden Doğu ve Güneydoğu’da jandarmaların maaşı daha fazladır. Bunun yanında personelin rütbesi, güncel olarak icra ettiği görev ve kıdem de maaşların değişmesine etkide bulunmaktadır. Jandarmaların içerisinde bulunan meslek sınıfları da maaşların farklılaşmasına neden olmaktadır. Örnek olarak Jandarma Özel Harekat sınıfında bulunan personeller asayiş sınıfında bulunan personellere göre daha fazla maaş almaktadır. Personelleri evli ya da çocuklu olup olmadıkları da maaşlarının artmasına sebep olan etmenler arasındadır. Tüm değişkenler dikkate alındığında jandarmaların maaşı 15.000 ile 20.000 Türk Lirası arasında değişkenlik göstermektedir.