arama

Kişisel Gelişim İçin Sizi Bir Sonraki Aşamaya Taşıyacak 101 Öneri

kisisel-gelisim

Kişisel gelişim konusunda binlerce, on binlerce hatta milyonlarca içeriğe rastlamış olabilirsiniz. Hatta birçok yıldır kişisel gelişim sektörünün tamamen bir safsatadan ibaret olduğuna yönelik de sayısız içerikle karşı karşıya kalmışsınızdır. İşin doğrusu birçok kişisel gelişim önerisi tamamen birkaç motivasyon içeren cümleden başkası değildir. Ancak bu durum tüm önerilerin tamamen bir safsata olduğunu göstermiyor.

Kişisel gelişim hayat boyu öğrenmenin en önemli kurallarından biridir. Daha iyi olmak istiyorsanız, daha iyi olmaya çalışmak için çaba göstermeniz gerekir.

Kişisel gelişim kolay değildir. İlk önce ele almanız gereken gelişim konusu ise disiplindir. Yeterince disipline sahip olmadan bu gelişimi sürekli kılamaz ve bir noktadan sonra ilerleyemezsiniz. O nedenle, ilk kuralımız disiplin elde etmektir.

Kişisel gelişim konusunda 101 önerimiz:

1. DİSİPLİN

Disiplin elde etmeden herhangi bir konuda başarı elde etme şansınız her zaman daha düşük olacak. İlk etapta ele almanız gereken ana konulardan bir tanesi mutlak disiplin elde etmektir.

Kişisel gelişim bir anlık, birkaç saatlik veya birkaç günlük bir konu değildir. Kişisel gelişimin ana kurallarından bir tanesi de gelişime olan isteği ömür boyu sürdürebilmektir. Belirlediğiniz hedeflere ulaştığınız zaman yeni hedefler ortaya koymaktır. Bunun için de disipline ihtiyacınız olacak.

2. KARARLILIK

Disiplin elde etmek için önemli bir ihtiyaç da kararlılıktır.

Verdiğiniz kararları mutlaka uygulamaya çalışın ve bu rehberde yer alan her konuda kendinizi istekli değil zorunlu hissedin. Çünkü buna ihtiyacınız var!

3. HEDEF BELİRLEYİN

Yıllar içindeki birçok araştırma bir hedefe sahip olmanın, ona ulaşma şansını artırdığını ortaya koymuştur. Hedef belirleme sürecini ele alırken hemen yıllık hedefler belirleyerek başlamanıza gerek yok. İlk önce günlük hedefler belirleyin ve bunlara uymaya çalışın. Sonrasında haftalık veya aylık hedefler ile daha geniş hedeflere odaklanmaya çalışın.

Merak etmeyin, her zaman yüzde 100 başarıya ihtiyacınız yok. Sadece her seferinde oranı yükseltmeye çalışın.

4. HAREKET EDİN

Hareket kişisel gelişimin ana kurallarından biridir. Kimse siz evde televizyon izlerken size bir şey vermek için kapınızı birden bire çalmayacak. Hem sağlığınız hem de daha aktif bir hayat sürdürerek şansınızı her daim artırmak için hareket etmeniz gerekir.

Dışarı çıkın ve farkı bir şeyler deneyin. Hem zihnen hem de ruhen daha iyi hissedeceksiniz!

5. BUGÜN BAŞLAYIN

Kişisel gelişim konusunda karar alan insanların birçoğu başlamak için “adını koyamadıkları” bir şeyler bekliyor. Başlamak için bir şeyler beklemeyin. Harekete geçmek için hızlı davranın ve başlamak için en iyi tarihin bugün olduğuna emin olun.

6. BÜTÇE OLUŞTURUN

Kişisel hedefler söz konusu olduğunda; finansal gelişim de kritik önem arz eden bir konudur. Bütçenizi tam olarak oluşturmadan, istediğiniz yere gitmekte sorun yaşayabilirsiniz. Dolayısıyla, kişisel bütçenizi de kontrol altına almanız ve günlük, haftalık, aylık ve yıllık bütçelerinizi ve hedeflerinizi oluşturun.

7. NEDEN BAŞARAMADIĞINIZI BULUN

Kişisel gelişim konusunda sorunlar yaşamanızın her zaman bir nedeni var. Sabırsız mısınız, kararsız mısınız, isteksiz misiniz? Veyahut başka bir sorun mu var. Konuyu çözmek için öncelikle sorunu belirlemeniz gerekir. Kendinize içten davranın ve sorunun ne olduğunu öğrenmeye çalışın.

8. KÖR VE ZAYIF NOKTALARI BELİRLEYİN

Kişisel gelişim söz konusu olduğunda, kör noktalar kendimizle ilgili göremediğimiz, zayıf ve iyileştirilmesi gereken şeylerdir. Sadece bunları belirledikten sonra, gerçekten üstesinden gelmeyi öğrenebilirsiniz!

9. SAĞLIĞINIZI KONTROL ALTINDA TUTUN

Ne kadar yetenekli olursanız olun, sağlıklı olmadan o hedeflere ulaşmakta büyük sorunlar yaşayacaksınız. Sağlığınızı mutlak suretle kontrol altına almanız ve sağlıklı alışkanlıklar edinmeniz gerekir. Düzenli sağlık kontrolleri gerçekleştirmeyi ihmal etmeyin. Varsa ilaçlarınızı da mutlaka düzenli kullanın.

10. EKRAN SÜRESİNİ KISALTIN

Fiziksel ve ruhsal sağlığınız için önemli bir konu. Hem gözleriniz için faydalı hem de sosyal medyanın oluşturduğu psikolojik baskıdan sıyrılma fırsatı elde edersiniz.

11. RUTİNLER OLUŞTURUN

Rutinlerin sıkıcı olduğunu düşünebilirsiniz. Ancak, rutinler gün içerisinde daha az karar almanızı sağladığı gibi daha mutlu ve üretken olmanızı sağlar. Özellikle sıklıkla yapmanız gereken konularda rutinleşmekten kaçınmanız asla önerilmez.

12. OKUYUN, ARAŞTIRIN

Kitap okuyarak sürekli olarak zihninizi canlı tutma fırsatı elde edersiniz. Okumalı, araştırmalar yapmalı ve kendinizi geliştirmek için çaba ortaya koymalısınız.

Yetenekli ve belirli bir başarıya ulaşmış insanların neredeyse tamamı kitap okumanın faydalarından bahseder. Eğer bu konuda eksikliğe sahipseniz, hemen başlamanız tavsiye edilir.

13. DİL EĞİTİMİ ALIN

Yeni bir dil öğrenmek kadar gelişim gösterme fırsatı sağlayan pek çok az şey vardır. Özellikle İngilizce, Almanca, Fransızca ve Çince ilk etapta dikkatinizi çeken diller olmalıdır.

Yeni bir dil öğrenmek ortalama 6 aylık bir süre almaktadır. Çok az zaman harcasanız bile 1 yıl gibi bir sürede bir dile hakim olabilirsiniz. Gözünüzü asla korkutmayın!

14. SPOR YAPIN

Sağlığınız ile ilgili önemli konulardan bir tanesi de spor yapmaktır. Fiziksel sağlığınızı asla ihmal etmemeniz gerekir. Spor yapmayı da rutin haline getirerek, kaçınmamaya özen göstermeniz tavsiye edilir.

15. AĞINIZI GENİŞLETİN

Kişisel gelişimin en önemli ayaklarından biri de ağınızı genişletmektir. İlgili olduğunuz konular başta olmak üzere, bu alanda iyi olan insanlar ile ilişkilerinizi geliştirerek; önemli fırsatlar elde etme şansına sahip olursunuz.

Sosyalleşmek size hiç ummadığınız anlarda önemli şanslar çıkartabilir.

16. GEÇMİŞTEN SIYRILIN

Artık dünü düşünmenin çok fazla bir artısının kaldığını düşünmek bir hata olabilir. Dersinizi aldığınız sürece, geriye dönmenin hiçbir faydası olmayacaktır. Geçmişi artık geride bırakın ve bugünü, yarını hedef alarak çalışmak üzere yola koyulun. Keşkelerden sıyrılmadan adımları birer birer atmakta güçlük yaşarsınız.

17. KORKULARINIZIN ÜZERİNE GİDİN

En çok neyden korkuyorsanız, en çok onun üzerine gitmeniz gerekir. Korkuları yenmek kolay değildir; Ancak bir yerden başlamazsanız bunu asla başaramazsınız.

Korkularınız size her zaman zayıflık olarak geri dönmeye devam edecek. Böylelikle, yola koyulmak için ilk halletmeniz gereken işler, onlardır.

18. BİRER BİRER İLERLEYİN

iş ve kişisel dünyanızı kontrol altına almanın önemli yollarından biri de adım adım ilerlemektir. Bir anda her şeyde başarılı olmaya çalışmak, hepsini kaybetmenize neden olabilir. Adımları birer birer kurgulamalı ve hedefleriniz ölçüsünde el almalısınız.

Hem İngilizce hem de Almanca’yı aynı anda öğrenmeye çalışmak, her ikisini de tam olarak öğrenmenizi engelleyebilir. Dolayısıyla adım adım ilerleyin.

19. YARATICILIĞINIZI GELİŞTİRİN

Birkaç hobi edinmek size eşsiz bir deşarj fırsatı sağlayacaktır. Yeni bir hobi edinmeniz uzmanlar tarafından mutlaka önerilmektedir.

Kişisel gelişim demek her zaman çalışmak, çalışmak ve çalışmak demek değildir. Hoşunuza giden bir şeyleri yapmadan, bir sonraki güne hazır başlayamazsınız.

20. TOPLULUK ÖNÜNDE KONUŞMAYI ÖĞRENİN

Bunu sadece ihtiyacınız olacağı için değil, ihtiyacınız olmayacağını biliyorsanız da yapmanız önerilir. Aslında ne zaman ihtiyacınız olacağını tam olarak bilemezsiniz. Ancak topluluk önünde konuşmayı öğrenmek size güven aşılayacak önemli bir konudur. Kim bilir, belki de bu sayede tam olarak doğru zamanda öne çıkma şansına sahip olacaksınız.

21. YALNIZ ZAMAN GEÇİRİN, DÜŞÜNÜN

Düşünmeye fırsat sağlayacak bir alan oluşturmanız önerilir. Yenilenmiş hissetmek için tek başınıza 20 dakikalık bir yürüyüş rutini oluşturabilirsiniz.

22. DÜZENLİ OLUN

Hem evinizi hem de çalışma alanınızı daima düzenli tutun. Bu sizi disipline edeceği gibi daha fazla üretken olmanızı da sağlayacak bir konudur. Dikkatinizi dağıtacak öğelerden hızlı bir şekilde kurtulun.

23. AFFEDİN

İnsanoğlu hataları ile insandır. Dolayısıyla her zaman hatalar ile karşı karşıya olacaksınız. Merhamet, bizi diğer canlılardan öne çıkaran bir başka konudur. Affedici olmak kesinlikle sizi daha iyi hissettirecektir.

24. ACİL DURUM FONU OLUŞTURUN

Yarın ne ile karşılacağınızı asla bilemezsiniz. Dolayısıyla krizlerle karşılaştığınız zaman hızlı refleks göstermek amacıyla bir acil durum fonu oluşturmanız önerilir. Kişisel gelişim konusunda size en büyük artısı, adımlarınızı daha rahat bir şekilde atma fırsatı olarak sağlanacaktır.

25. HAYIR DEMEYİ ÖĞRENİN

Siz de insanlara “Hayır” demeyi bilmeyenlerden misiniz? O halde “Hayır” demeyi öğrenmeniz gerekir. Hoşunuza gitmeyen olaylar karşısında “Hayır” demekten çekiniyorsanız, bu durumun enerjinizi büyük ölçüde azalttığını bilmeniz gerekir.

Bunu birkaç terapi yardımı ile de daha hızlı bir şekilde öğrenebilirsiniz.

26. HATALARIN DOĞAL OLDUĞUNU ÖĞRENİN

Ne demiş Orhan Gencebay,

Hatasız kul olmaz.

Dolayısıyla, hata yapmaktan çekinmeyin. Hatalarınızdan ders alarak, bir daha aynı hatayı yapmayacak şekilde kendinizi geliştirmek dışında hayıflanmayı, hataya takılmayı bir kenara bırakın. Kendiniz ile barışın.

27. BECERİLERİNİZİ GELİŞTİRİN

Uzmanlar doğuştan gelen beceriler konusunda pozitif durumda olsa da kendinizi geliştirebileceğiniz milyonlarca beceri bulunmaktadır. Becerinizi yükseltmeye devam etmek, profesyonel ve kişisel olarak gelişmenin harika bir yoludur.

28. ERKEN UYANIN

Z kuşağının bir bireyiyseniz bu öneri en çok sizi ilgilendiriyor. Çünkü araştırmalar son kuşakların erken uyanmak konusunda ciddi sorunlar yaşadığını ortaya koyuyor.

Ne kadar erken uyanırsanız; o kadar üretken olursunuz. Yola koyulmak için acele etmenin ciddi faydalarını göreceksiniz. Dolayısıyla erken uyanmanız her zaman önerilir.

29. SEYAHAT EDİN

Gezmek, yeni yerler görmek ve keşfetmenin insanlar üzerinde önemli etkileri bulunuyor. Sadece küçük bir yer değişikliğinin bile beyinde daha fazla etkileşim oluşturduğu ortaya konulmuştur. Bu durum, sizi daha aktif tutacaktır.

Bütçeniz ölçüsünde seyahatler yapmanız mutlaka önerilir.

gelişim

Daha kısa ama net öneriler:

30. Hedeflerinizi görselleştirin.
31. Hedeflerinizi küçük parçalara ayırın.
32. Hedeflerinize ulaşmak için ilk adımı atın.
33. Her gün küçük bir adım atın.
34. İnisiyatif alın.
35. Başarabileceğinize inanın.
36. Vazgeçmeyin / ilerlemeye devam edin.
37. Geri bildirim isteyin.
38. Yaratıcılığınızı geliştirin.
39. Açık fikirli olun.
40. Sözünüzü tutun.
41. Üretkenliğinizi artırın.
42. Risklerden korkmayın / hesaplanmış riskler alın.
43. Yüksek başarı gösterenlerin niteliklerini öğrenin.
44. Başkalarına gerçekten ilgi gösterin.
45. Eleştiriyle nasıl başa çıkılacağını / eleştiriyle nasıl başa çıkılacağını öğrenin.
46. Güvenilir olun.
47. “Bilmiyorum” demekten korkmayın.
48. Öğrenmeye açık olun.
49. Esnek olun.
50. Tutarlı olun.

51. Her gün kendinizi motive edin.
52. Ertelemenin üstesinden gelin.
53. Güçlü yönlerinizi bilin.
54. Zayıf yönlerinizi bilin.
55. Beklentileri aşın.
56. Sabırlı olun.
57. Alçakgönüllülük yapın.
58. İyi bir dinleyici olun.
59. Kendiniz olun. Farklı biri gibi olmaya çalışmayın.
60. Tutkunuzu belirleyin.
61. Bir değişim ajanı olun – çevrenizdeki şeyleri iyileştirin.
62. Kararlı olun.
63. Kendinize inanın.
64. Konfor alanınızın dışına çıkın. Değişmekten korkmayın.
65. Sizden farklı olan insanlardan öğrenin.
66. Proaktif olun.
67. Başkalarını suçlamayın.
68. Ne zaman en üretken olduğunuzu belirleyin.
69. Duyarlı olun.
70. Alışkanlıklarınızı yeniden değerlendirin.
71. Beden dilinin gücünü bilin.
72. Göz teması kurun.
73. İyi bir ilk izlenim yaratın.
74. Hoş bir kişilik geliştirin.
75. Korkularınızı bilin, sizi neden korkuttuklarını anlayın ve bunların üstesinden nasıl gelineceğini belirleyin.
76. Zihinsel egzersizler yapın.
77. Tüm dikkatinizi verin.
78. Konuşun.

79. Sorular sorun.
80. Odaklanın.
81. Kayıtsızlıktan kaçının.
82. Anlaşmazlıkları dostane bir şekilde çözün.
83. Nasıl pazarlık yapacağınızı öğrenin.
84. Başkalarından yararlanmayın.
85. Üzerine uyuyun / kritik kararlar üzerinde düşünmek için zaman ayırın.
86. Uzun vadeli planlamaya yatırım yapın.
87. Ne yediğine dikkat edin.
88. Düzenli egzersiz yapın.
89. Kahvaltı yapın.
90. Başarılarınızı kutlayın / kendinizi ödüllendirin.
91. Duygularınızı analiz edin ve nasıl hissettiğinizi anlayın.
92. Durumlara nasıl tepki vereceğinizi seçin.
93. Sizi neyin sinirlendirdiğini bilin ve öfkenizi kontrol edin.
94. Sizi sakinleştiren bir şeye odaklanın.
95. Bir ara verin ve stresli bir durumu daha sonra tekrar gözden geçirin.
96. Durumları nasıl daha iyi hale getirebileceğinizi belirleyin.
97. Bir tartışmanın her iki tarafını da dinleyin.
98. Özgüveninizi geliştirin.
99. Derin nefes alın.
100. Sık sık gülümseyin.
101. Cesur olun.