arama

İş Dünyasında Başarının Anahtarı: Duygusal Zekâ

duygusal-zeka

Sıklıkla “iş dünyasında duyguya yer yok“, “duygularınla hareket edersen yanılırsın” gibi cümleler duyarız. Temel olarak duygular, karar verme aşamasında bizleri yanıltıyor olabilse de doğru kullanılan duygular size çok şey kazandırabilir. İş dünyasında son yıllarda ön plana çıkan terimlerden bir tanesi de Duygusal Zekâ’dır.

Genel olarak Duygusal Zeka’yı tanımlayacak tam bir terimden bahsetmek mümkün değil. Uzmanlar duygusal zeka konusundaki tartışmaları halen de sürdürmekte ve bunun bir gelişimsel konu olup olmadığı konusunda uzlaşma sağlamamıştır.

Şimdiye kadar bildiklerimiz; Duygusal zekanın Öz Yönetim, Öz Farkındalık, Sosyal Farkındalık, İlişki Yönetimi ve Motivasyon konusundaki özellikleri içeren bir bilinç düzeyi olduğunu gösteriyor.

Zihinsel yetenekleri tartışırken genellikle IQ kullanılırken, duygusal yetenekler ise EQ (Emotional Quotient) olarak ele alınmaktadır. Duygusal zeka size önce duygusal olarak kendinizi öğrenme, anlama, geliştirme ve sonrasında karşınızdaki insanın duygularını öğrenme, anlama ve geliştirme kapasitesini ele alır.

Duygusal zekada çok başarılı olan insanların karşısındaki insanları manipüle dahi edebileceği bilinen bir gerçektir.

DUYGUSAL ZEKANIN 5 FAKTÖRÜ

Öz Yönetim

Duygusal zekanın ana faktörlerinden biri öz yönetimdir. Öncelikli olarak insanın kendini anlamasını ve geliştirmesini ele alır. Eğer bir insan öz yönetimini sağlayamamışsa, duygusal yönden kendini anlayamaz ve dolayısıyla başkalarına da katabileceği bir şeyi yoktur. Öz yönetimin en büyük verimi inisiyatif almak ve değişen durumlara hızlı adapte olmaktan geçer.

Öz Farkındalık

Öz yönetime sahip olmak için en önemli gerekliliklerden bir tanesi öz farkındalıktır. Öncelikle kendi duygu ve düşüncelerinizi iyi bir şekilde öğrenmeniz gerekir. Bu durum hem güçlü yönlerinizi hem de zayıf yönlerinizi anlamanızı sağlar. Böylelikle güçlü yönlerinizi ön plana çıkarma şansı elde edersiniz ve zayıf yönlerinizi geliştirmeye çalışırsınız. Ayrıca öz farkındalık sizin manipüle edilmenizi de büyük ölçüde engelleyebilir.

İlişki Yönetimi

İş dünyasında liderliği ve yönetimi sağlamanın ana yolu ilişki yönetiminde başarı elde etmektir. Dolayısıyla ilişki yönetimindeki ana başarı bir duygusal zekanın sağlanması için büyük önem içerir.

Sosyal Farkındalık

Temel olarak başkalarının öz yönetimini ve öz farkındalığını bilmekten geçer. Empati duygusu bunu tam olarak aktaran ana olgudur. Motivasyon konusunda başarılı olmanız size iyi bir sosyal farkındalık yeteneği kazandırır.

Motivasyon

Duygusal Zeka’nın size kazandıracak en büyük bilinci ise motivasyondur. İş dünyasında başarının ana anahtarlarından bir tanesi olması açısından önem arz eder.

DUYGUSAL ZEKA NEDEN ÖNEMLİ?

Hayatta en başarılı insanlar en zeki insanlar değildir. Çoğunuz çok zeki olduğu halde sosyal açıdan, kişisel ilişkiler açısından ve iş dünyası açısından başarısız insanlar tanıyorsunuz. Entelektüel yeteneğiniz ve zekanız (IQ), hayatta başarıya ulaşmak için tek başına yeterli değildir. Evet, IQ’nuz üniversiteye girmenize yardımcı olabilir, ancak final sınavlarınızla karşılaştığınızda stres ve duyguları yönetmenize yardımcı olacak EQ’nuzdur. IQ ve EQ birlikte var olur ve en çok birbirlerini destekledikleri zaman başarı ortaya koyarlar.

DUYGUSAL ZEKA NEYİ ETKİLER

Duygusal zekanın hayatınızda hemen hemen her şeyi etkilediği açıktır. Genel olarak ise;

Eğitim ve İş Performansı: Yüksek duygusal zeka size doğrudan iyi bir liderlik sağladığı gibi ekip içi başarınızı da yine doğrudan etkiler. Son yıllarda daha fazla şirket artık duygusal zekayı, teknik zeka kadar önemli görmekte ve işe alımlar öncesinde EQ testi uygulamaktadır.

Fiziksel Sağlık: Duygularınızı yönetemiyorsanız, muhtemelen stresinizi de yönetmiyorsunuzdur. Bu, ciddi sağlık sorunlarına yol açabilir.

Akıl Sağlığı: Kontrolsüz duygular ve stres, zihinsel sağlığınızı da etkileyerek sizi anksiyete ve depresyona karşı savunmasız hale getirebilir.

İlişkiler: Duygularınızı ve onları nasıl kontrol edeceğinizi anlayarak, nasıl hissettiğinizi daha iyi ifade edebilir ve başkalarının nasıl hissettiğini de daha iyi anlayabilirsiniz. Bu, hem işte hem de kişisel yaşamınızda daha etkili iletişim kurmanıza ve daha güçlü ilişkiler kurmanıza olanak tanır.