Hijyen Belgesi, gıda üretimi yapan işletmelerin, hijyen kurallarına uygun olarak üretim yapabildiklerini gösteren resmi bir belgedir. Hijyen Belgesi’nin amacı, tüketici sağlığını korumak ve gıda güvenliği standartlarını sağlamaktır. Gıda üretimi yapan işletmeler, bu belgeyi almak için çeşitli sınavlara tabi tutulurlar ve belirlenen standartları karşıladıkları takdirde belge almaya hak kazanırlar. Hijyen Belgesi, gıda üretiminde çalışanların hijyen konusunda eğitimli olduğunu ve üretim sürecinin hijyenik koşullarda gerçekleştirildiğini gösterir.
Hijyen Belgesi 2013 yılında 28698 sayılı Resmi Gazete ilanı ile yürürlüğe girmiştir. Bu kapsamda aşağıdaki iş yerlerinde çalışacak olan personelin hijyen eğitimi alması ve bu eğitimler sonrasında düzenlenecek olan Hijyen Belgesi Sınavı’nı başarıyla geçerek sertifika alması gerekiyor. Bu iş yerleri;
Bu iş yerlerinde çalışmak isteyenler bu eğitimi veren Halk Eğitim Merkezleri’nde veya özel kurs merkezlerinde bu kursu tamamlamak ve ardından sınava girerek sertifika almak zorundadır. Sertifika doğrudan Millî Eğitim Bakanlığı Hayat Boyu Öğrenme Genel Müdürlüğü tarafından veriliyor ve denetleniyor.
İNCELEYİN: Tantuni Dükkanı Açmak
Mevcut süreçte bu belgeye ihtiyaç duyan bir işletmede çalışıyorsanız, işletme yönetimi tarafından bu belgeyi almak üzere muhtemelen yönlendirileceksiniz. Ancak bu işletmelerin birinde çalışmak istiyorsanız ve bu sertifika talep ediliyorsa, bu durumda eğitimi kendiniz almanız gerekir.
Hijyen Belgesi eğitimini yaşadığınız şehirlerdeki Halk Eğitim Merkezleri‘nde alabilirsiniz. 81 şehirde ve tüm ilçelerde aktif olarak bulunan bu merkezlerde belirli periyotlarda hijyen belgesi verilmektedir. Ancak eğer bu periyotlar size uygun değilse ücretli olarak özel kurs merkezlerinden bu eğitimi almanız ve ardından sınava girmeniz gerekecek.
Hijyen Belgesi Eğitimi’nde yer alan dersler;
Bunlar dışında belirli bazı hijyen terminolojilerine de eğitimlerde yer verilmektedir.
Hijyen Belgesi’nin fiyatı, ülkeye ve belirli bir işletmeye göre değişebilir. Genellikle bu belgeyi veren kuruluşlar, işletmenin büyüklüğüne, üretim hacmine ve çalışan sayısına göre farklı ücretler talep edebilirler. Ayrıca işletmenin, belgelendirme süreci için gerekli olan eğitim ve denetim masrafları da fiyatı etkileyebilir. Hijyen Belgesi almak isteyen işletmelerin, ilgili kuruluşlarla iletişime geçerek fiyat bilgisi alması gerekmektedir.
Hijyen Belgesi eğitimi Halk Eğitim Merkezleri’nde ücretsizdir. Özel kurs merkezlerinde bu eğitimin bedeli genellikle 500 TL civarındadır ve eğitim 8 saat içerisinde tamamlanmaktadır.
Özel Kurs Merkezleri’nde eğitim almayı planlıyorsanız eğitim sonunda Millî Eğitim Bakanlığı Hayat Boyu Öğrenme Genel Müdürlüğü onaylı sertifika verildiğine emin olunuz.
Eğer e-Devlet şifreniz varsa e-Devlet’e giriş yaparak arama kısmına “Yaygın Eğitim Sertifika Belgesi Sorgulama” yazın. Ardından karşınıza gelecek olan ekranda bir hijyen belgesine sahip olup olmadığınız ayrıntılı bir şekilde yer alacaktır.
Sertifikayı aldıktan birkaç gün sonra sorgulama yapmayı ihmal etmeyin. İşletmeler sorgulama için bu ekrandaki veriyi kullanmaktadır.
İNCELEYİN: Ustalık Belgesi Almak