arama

500 Dolar ile Nike’ı Kuran Phil Knight’in Eşsiz Başarı Öyküsü

phil knight

Phil Knight, Amerikalı girişimci ve Nike markasının kurucusudur. 24 Şubat 1938’de Oregon, Portland’da doğdu. Stanford Üniversitesi’nde işletme eğitimi aldıktan sonra 1962’de yakın bir arkadaşıyla birlikte Blue Ribbon Sports adlı ayakkabı şirketini kurdu. Daha sonra şirketin adını Nike olarak değiştirdiler.

Knight, Nike’ın başarısında önemli bir rol oynadı. Şirketin spor dünyasında en tanınmış markalardan biri haline gelmesi için çaba gösterdi. Nike, koşucuların daha konforlu ve dayanıklı ayakkabılar giymelerine olanak tanıyacak teknolojiler geliştirmeye odaklandı. Phil Knight, bu vizyonu gerçekleştirmek için birçok inovasyon yaptı ve ünlü “Just Do It” sloganını oluşturdu.

Knight, ayrıca profesyonel basketbol takımı Portland Trail Blazers’ın da sahibidir. Forbes’a göre, 2023 itibarıyla net serveti yaklaşık 60 milyar dolar olarak tahmin ediliyor.

Hep birlikte Phil Knight ve Nike’nin başarı öyküsüne göz atalım…

Phil Knight ilk ve orta öğretimini Portland’da tamamladıktan sonra 1956 yılında Oregon Üniversitesi gazetecilik bölümüne giriş yaptı. Üniversitenin koşu takımında yer alan ve koşmaktan çok hoşlanan Knight, antrenörü Bill Bowerman ile spor ayakkabısı işe girmeye karar verdi. İkili ortaya 500’er Dolar koydu ve Japonya’dan ayakkabı getirerek ABD’de satmak üzere karar aldılar.

Phil Knight, cebindeki 1000 dolarlık sermaye ile Japonya’nın yolunu tuttu. Burada Onitsuka adlı bir ayakkabı şirketi ile görüşme sağladı ve 1000 dolarlık ayakkabı siparişi verdi. Daha sonra Knight ülkesine döndü ve birkaç hafta sonra sipariş verdikleri ilk ayakkabıları aldılar. Bu ayakkabılar ilk olarak Blue Ribbon Sports logosu ile Bowerman’ın takımındaki oyunculara satıldı.

Bowerman, spor sektöründe tanınan bir isim olması nedeniyle birçok farklı takıma da bu ayakkabıları pazarladı ve satışlar kısa sürede ciddi bir artış gösterdi. Tarihler 1966’yı gösterdiğinde Blue Ribbon Sports’un yıllık satışı 80 bin doları aşmıştı. Sürekli gelen yüksek sayıdaki sipariş nedeniyle Japonya’daki Onitsuka ayakkabı şirketi yeni bir anlaşma yapmak üzere Portland’a geldi. Burada iki şirket 3 yıllık yeni bir anlaşma yaptı ancak Knight ve Bowerman bu anlaşmayı yapmalarına rağmen anlaşmadan tam olarak memnun olmadı. Bu süreçten birkaç ay sonra iki ortak Nike adında yeni bir alternatif marka kurdu.

Onitsuka ile anlaşmanın sıkıntıları yaşanmaya başlanıldığı dönemde Nike’nin satışları adeta patladı. Tarihler 1974’e geldiğinde Nike’nin satışları yıllık 18 milyon doları geçerek büyük bir başarı elde etti. Bu tarihten sonra Nike, kendi üretim bandını kurarak Onitsuka ile anlaşmasını sonlandırdı. Nike, 1980’li yıllarda ise yıllık ortalama 400 milyon dolarlık satış rakamlarını yakaladı.

Nike, 1990’lı yıllarda ise ana odak noktası olan sporcuların yerine günlük ayakkabılara da yer vermeye başladı. Bu tarihten sonra sadece spor ayakkabısı üretmek yerine farklı tarzlar için hafif ayakkabılar da üretilmeye başlandı. Bu strateji değişikliği ile birlikte Nike’nin 1991’deki yıllık satışı 3 milyar doları aştı.

GÜNÜMÜZDE NİKE

nike

Dünyanın en önemli ayakkabı markaları arasında yer alan Nike, günümüzde yıllık ortalama 40 milyar dolar gelir elde etmektedir. Şirket, Nike markası dışında Converse, Hurley ve Jordan markalarına da sahiptir.

Nike’nin neredeyse tüm ayakkabıları Uzak Doğu ülkelerindeki küçük ve orta ölçekteki atölyelerde üretilmektedir. Doğrudan firmadan maaş alan dünya genelinde 73 bin personel bulunmaktadır.

Nike’nin günümüzde atletizm, beyzbol, buz hokeyi , tenis, futbol, lakros, basketbol ve kriket dahil olmak üzere çok çeşitli sporlar için ayakkabı, forma, şort, taban katmanları gibi çeşitli ürünler üretmektedir. Firmanın dünya genelinde aralarında FC Barcelona, Manchester City, Paris Saint Germain ve Türkiye, Brezilya, Fransa, İngiltere, Portekiz ve Hollanda milli takımlarının bulunduğu birçok spor takımına da forma üretmektedir.

Nike’nin kurucusu Phil Knight günümüzde 37 milyar dolarlık serveti ile dünyanın en zengin 16’ncı iş insanıdır.

  • Kağan
    3 sene önce

    Az bir sermayeyle başlayan başarılı bir girişimcilik hikayesi. Günümüzde herkeste Nike markalı en az bir eşya olmasına da şaşmamalı. Çünkü markanın kalitesi yadsınamaz. Bu tarz hikayelerin ise girişimcileri cesaretlendireceğini düşünüyorum.

    19
    yorum beğen